• 02/11/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Kerküklü Türkmen gazetecilerden Özdemir Hürmüzlü, Irak’taki parlamento seçimlerinde Türkiye’nin Iraklı Türkmenlere nasıl destek verebileceğini sitemiz için analiz etti.




    YDH- Kerküklü Türkmen gazetecilerden Özdemir Hürmüzlü, Irak’taki parlamento seçimlerinde Türkiye’nin Iraklı Türkmenlere nasıl destek verebileceğini sitemiz için analiz etti.

     

    Bu aralar, Türkmenler genel seçim propagandası üzerinde yoğun çalışmalar yaparken, dikkat çekici bir tarihi ve sürpriz bir siyasi gelişme yaşandı.

     

    Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Başkonsolosu Ahmet Yıldız’ın başta Türkmenlerin sürdürdükleri milli davalarının jeopolitik bakımdan önem taşıyan Kerkük ve Musul’daki Türkmen yörelerini ziyaret etmesi kafalarda, “Türkiye Irak’ta yeni bir rol mü üstleniyor” şeklinde soru işretleri yarattı.

     

    Hele hele Başkonsolosun konvoyunun büyük Türk bayrakları ile donatılması gerçekten yeni bir şeylerin işaretini veriyor.

     

    Bu ziyaretin Türkmenler için oldukça moral verici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz; ama bu yetmiyor. Zira Türkmenler 2003’ten beri en çok haksızlığa uğrayan bir kesim oldu. Bunun sebebi de siyasi platformların iyi zemin hazırlamaması ve arakasında Türkiye gibi bölgesel gücün desteğini almamasıydı.

     

    Şimdi birileri “Türkiye Türkmenlere nasıl güç verebilir?” diye sorabilir.

     

    Öncelikle Türkmenler Irak’ın toprak bütünlüğünün parçalanmaması ve siyasi haritasının değişmemesi şartıyla, yaşamak formülünü çok önemsiyor. Keza uluslar arası kriterler açısından, Türkiye’nin Irak’taki soydaşları olan Türkmenler haksızlığa maruz kaldıkları takdirde müdahale etmesini yasal bir hak olarak tanımıştır.

     

    Zaten Türkmenler ve hatta Türkiye’deki bazı siyasi akımlar bu hakkın yerine getirilmesini istiyor. Bugün, nasıl Amerika okyanusları aşarak Irak’ı işgal etmişse Türkiye de Türkmenleri koruyarak bölgesel güç oluğunu gösterebilir.

     

    Konuyu açılmışken Türkmen yörelerinde gelecek ay yapılacak seçimler kapsamında Türkiye’nin ne yapabileceği konusuna da değinmek gerekiyor.

     

    Siyasi otorite boşluğu yüzünden Türkmen bölgelerinin Kürt milisleri tarafından işgal edilmiş durumda olduğu herkesin malumudur.

     

    Bu durumda seçimler yapılırsa Türkmenler tıpkı eski seçimlerde olduğu gibi ağırlığını göstermeyecek, o yüzden de Türkmen siyasi hareketleri koalisyon içinde seçime girmek zorunda kaldılar.

     

    Türkiye, Irak merkezi hükümeti ile işbirliği içinde, bu bölgelere acilen müşterek güç gönderilmesi formülü doğrultusunda girişimlerde bulunmalıdır.

     

    Ayrıca Türkiye’nin bölgeye çok sayıda gözlemci göndermesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunu umuyoruz.

     

    Yine Türkiye Büyükelçisinin bu ziyaretinin, yalnız genel seçim öncesi Türkmenlere yapılmış bir moral ziyaretinden ibaret kalmamasını umuyoruz!

     

    Özdemir Hürmüzlü