• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Hamas komutanlarından Mahmud el-Mabhuh’un öldürülmesinin acilen bir Filistin devleti kurulmasına duyulan ihtiyacı ispat ettiğini söyledi.




    YDH- Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Hamas komutanlarından Mahmud el-Mabhuh’un öldürülmesinin acilen bir Filistin devleti kurulmasına duyulan ihtiyacı ispat ettiğini söyledi.

     

    İsrail’de yayımlanan Haartez gazetesinin haberine göre Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Hamas’ın üst düzey komutanlarından Mahmud el-Mabhuh’un Dubai’de İsrail gizli servisi tarafından katledilmesinin bölgede acil bir barışa ve bir Filistin devletinin tanınmasına olan ihtiyacı ispat ettiğini söyledi.

     

    Fransa’da yayımlanan Journal du Dimanche gazetesine demeç veren Kouchner, “Hamas’ın Mossad’ı suçladığı Mabhuh suikastı, Ortadoğu’da barışın ne kadar zorunlu olduğunu göstermektedir” dedi ve Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’tan Amerika’nın söz konusu ettiği barış planına olumlu cevap vermesini istedi.

     

    Amerikan barış planının en azından bir Filistin devleti rüyasının görüşmeler başlamadan önce bile gerçekleşmesine imkan sağlayabileceğini iddia eden Kouchner, Mahmud Abbas’ın ABD’nin önerisine olumlu cevap vererek bunu sağlayabileceğini söyledi.

     

    Öte yandan Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Amerika tarafından gündeme getirilen barış müzakerelerinin başlatılması konusunda görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Fransa’ya gideceği bildirildi.

     

    ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in sunduğu ve Filistin Özerk Yönetimi ile İsrail arasındaki görüşmelerin yeninden başlaması için gündeme getirdiği yeni plan; İsrail’in, Oslo Anlaşmasına göre Filistin güvenlik güçlerinin kontrolüne bırakılan A bölgelerine yönelik saldırıları durdurmasını, B bölgelerinin A bölgeleri haline dönüştürülmesini, Özerk Yönetime ve ona bağlı güvenlik güçlerine C bölgelerine girme izni vermesini ve Filistinli esirleri serbest bırakmasını öngörüyor.

     

    Oslo Anlaşmasına göre B bölgesi diye adlandırılan bölgeler sivil olarak Filistinlilere, güvenlik bakımından ise İsrail’e bırakılan yerleri, C bölgesi olarak adlandırılan yerler ise tamamen İsrail kontrolü altında bulunan yerleri ifade ediyor.