• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran İslam Devrimi Lideri’ni seçmekle görevli Uzmanlar Meclisi’nin 7. toplantısının yapılmasına bir gün kala Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin başkanlıktan azledilebileceği bildiriliyor.




    YDH- İran İslam Devrimi Lideri’ni seçmekle görevli Uzmanlar Meclisi’nin 7. toplantısının yapılmasına bir gün kala Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin başkanlıktan azledilebileceği bildiriliyor.

     

    İran’dan yayın yapan Asriran internet sitesi, 23-24 Şubat tarihleri arasında yapılacak Uzmanlar Meclisi’nin 7. toplantısında meclisteki bazı adayların Ayetullah Haşmi Rafsancani’nin başkanlıktan azledilmesi için çalışma başlattığını yazdı.

     

    İran İslam Devrimi Liderini seçmekle görevli olan Uzmanlar Meclisi’nin yedinci toplantısında başkan seçimi için oylama yapılması yönünde bir gündem bulunmadığı; ancak meclisin bazı üyelerinin Ayetullah Haşimi Rafsancani için gensoru vererek başkanlıktan azlini ve yeni bir başkan seçimini meclisin gündemine getirmesinin beklendiği bildiriliyor.

     

    Uzmanlar Meclisi’nin yönetim kurulu üyelerinden Muhammed Yezdi’nin, bir süre önce Ayetullah Haşimi Rafsancani’ye yönelik ağır suçlamalarına dikkat çeken İranlı siyasi gözlemciler, bazı siyasi liderlerin de Uzmanlar Meclisi’ne “en iyi kişinin” başkan olarak seçilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarının Ayetullah Haşimi Rafsancani hakkında gensoru verilmesi ihtimalini güçlendirdiğini belirtiyorlar.

     

    Uzmanlar Meclisi Yönetim Kurulu üyesi Ayetullah Muhammed Yezdi bir süre önce Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin seçimlerden sonra yaşanan bunalımı Devrim Lideri’nin çözebileceğine ilişkin sözlerini Ayetullah Hamenei’ye karşı yapılmış küstahlık olarak nitelemiş, Ayetullah Haşimi ise Yezdi’nin bu açıklamalarından “komplo kokuları” geldiğini belirtmişti.

     

    Ayetullah Haşimi’nin Muhammed Yezdi’nin Ayetullah Hamenei’nin Devrim Liderliğine seçilmesi sürecindeki tutumuna ilişkin yazılı bir açıklamada bulunacağını belirtmesi üzerine Yezdi’ye yakın isimlerden Tahran geçici Cuma İmamı Ahmed Hatemi, yaşanan gerginliği gidermek için Ayetullah Haşimi’den yazılı açıklamada bulunmaması için aracı olmuştu.

     

    Uzmanlar Meclisi’nin 23-24 Şubat tarihlerinde yapılacak olan toplantısına Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile Devrim Muhafızları Komutanı General Caferi’nin da iç ve dış gelişmelerle ilgili bilgi vermeleri amacıyla davet edildiği bildirildi.