• 03/07/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’ta bugün yapılan parlamento seçimlerinde oy sayım işlemlerinin başladığı; ancak ilk resmi sonuçların çarşamba günü açıklanacağı bildirildi.




    YDH- Irak’ta bugün yapılan parlamento seçimlerinde oy sayım işlemlerinin başladığı; ancak ilk resmi sonuçların çarşamba günü açıklanacağı bildirildi.

     

    El-Alem televizyonunun haberine göre Irak Yüksek Seçim Kurulu, oy sayım işleminin uzun süreceğini belirtirken CNN International kanalına demeç veren BM gözlemcileri, oyların gözlemcilerin huzurunda iki kez sayıldığını, bu yüzden de ilk sonuçların ancak çarşamba günü açıklanabileceğini söyledi.

     

    Seçimlerde ülke çapında 60’dan fazla terörist saldırının düzenlenmesine rağmen seçimlere katılımın yüzde 70’i aşabileceği bildiriliyor.

     

    Öte yandan el-Cezire televizyonu, Iraklı siyasi grupların seçimlerden birkaç hafta önce hükümet koalisyonları konusunda müzakerelerde bulunduklarını bildirirken, Suudi sermayeli el-Arabiya televizyonu ise yapılan görüşmelerde yeni başbakanın laik bir olması konusunda uzlaşmaya varıldığını iddia etti.

     

    Konuyla ilgili haberler üzerine İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonuna demeç veren Irak İslami Yüksek Konseyi Üyesi Adil Abdulmehdi ise İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakıyla koalisyon konusunda herhangi bir müzakerede bulunmadıklarını açıkladı.

     

    El Alem televizyonuna demeç veren Irak Ulusal İttifakı milletvekili adayı Muvaffak er-Rubaie de yeni kurulacak hükümette başbakanın laik birine bırakılması konusunda uzlaşmaya avrıldığına ilişkin haberlere tepki göstererek “bu tamamen uydurmadır, Irak Müslüman bir ülkedir ve Irak halkı ülkenin İslami kimliğinin korunması yolunda büyük fedakarlıklarda bulunmuştur” dedi.

     

    Siyasi gözlemciler, Irak’taki seçim sonuçları önümüzdeki hafta sonuna kadar açıklanacak olsa da yeni hükümetin kuruluşunun aylar sürebileceğini ifade ediyor.