• 03/09/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerine en çok Kürtlerin en az da Şiilerin katılım gösterdiği açıklandı.




    YDH- Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerine en çok Kürtlerin en az da Şiilerin katılım gösterdiği açıklandı.

     

    Irak Yüksek Seçim Kurulu, 7 Mart parlamento seçimlerine ilişkin katılım oranlarını açıkladı. El-Arabiya televizyonu, Yüksek Seçim Kurulu verilerini esas alarak Diyala’da yüzde 70, merkezi Musul olan Neyneva’da yüzde 67 oranında bir katılım olduğunu duyurdu.

     

    En büyük kenti Tıkrit olan Salahaddin ilinde yüzde 70; en büyük kenti Ramadi olan el-Enbar ilinde de yüzde 61 oranında katılımın sağlandığı seçimlerde en fazla katılımın Kürt illerinde olduğu ifade edildi.

     

    Irak Yüksek Seçim Kurulunun verilerine göre nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Erbil’de yüzde 76, Süleymaniye’de yüzde 72, Dohuk’ta da yüzde 80 oranında katılım oldu.

     

    Seçimlere katılımın Sünni ve Kürt bölgelerine göre daha az olduğu güneydeki Şii illerinde ise seçimlere katılımın yüzde 48 ila 60 arasında olduğu bildirildi.

     

    Irak Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre güney illerinden Vasıt’ta yüzde 48, en büyük kenti Kut olan Meysan’da yüzde 50, Necef ve Divaniye’de yüzde 55, Kerbela’da ise yüzde 59 oranında katılım oldu.

     

    Nüfusunun çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu illerden Basra, Zikar, babil ve Musenna’da diğer Şii illerine göre fazla olmakla birlikte Sünni ve Kürt bölgelerine kıyasla bu ilerde de seçime katılımın az olduğu bildirildi.

     

    Irak Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere Basra’da yüzde 60, Zikar’da yüzde 61, Babil’de yüzde 63 Musenna’da ise yüzde 63 oranında katılım olduğunu açıkladı.