• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Amerika’nın Irak’taki siyasa yapıyla ilgili olarak Nuri el-Maliki’nin cumhurbaşkanlığı, İyad Allavi’nin de başbakanlığını öngören bir senaryoyu hayata geçirmeye çalıştığı bildirildi.




    YDH- Amerika’nın Irak’taki siyasa yapıyla ilgili olarak Nuri el-Maliki’nin cumhurbaşkanlığı, İyad Allavi’nin de başbakanlığını öngören bir senaryoyu hayata geçirmeye çalıştığı bildirildi.

     

    Irak’ta yayımlanan el-Alem gazetesi, Amerikalı yetkililerin Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı arasında yapılan görüşmelerin ertelenmesinden yararlanarak İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı ve Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ile gizli görüşmeler yaptığını duyurdu.

     

    Gazeteye açıklamada bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Amerika’nın hükümet kurma sürecine açıkça müdahalede bulunduğu görüntüsünü vermemeye çalıştığını; ancak Başbakan Nuri el-Maliki ile el-Irakiye lideri İyad Allavi’ye Hukuk Devleti İttifakı ile el-Irakiye İttifakı’nın kuracağı bir hükümeti destekleyeceğinin mesajını verdiğini söyledi.

     

    Washington’un Hukuk Devleti İttifakı ile el-Irakiye İttifakı’nın kuracağı bir hükümetin diğer kesimlerin müdahalelerini etkisiz bırakacağına inandığını belirten kaynak, Hukuk Devleti İttifakı ile el-Irakiye İttifakı yetkilileri arasında Bağdat’ta ve diğer illerde görüşmeler yapıldığını; ancak Başbakan Nuri el-Maliki’nin anlaşma sağlanıncaya kadar bu görüşmelerin gizli yürütülmesini tercih ettiğini söyledi.

     

    Amerika’nın hükümet senaryosunun Nuri el-Maliki’nin cumhurbaşkanı, İyad Allavi’nin de başbakan olmasını öngördüğünü belirten kaynak, meclis başkanlığının da Irak Ulusal İttifakı’na veya Kürdistan İttifakı’na bırakılmasının söz konusu olduğunu söyledi.

     

    El-Alem gazetesine açıklamada bulunan kaynak ayrıca Kürtlerin bu senaryodan dolayı diğer ittifaklar kendi aralarında koalisyon anlaşmasına varmadan resmi bir tutum ortaya koymama kararı aldığını öne sürdü.

     

    Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı arasındaki görüşmelerin son aşamaya geldiği ve iki grubun iki gün içerisinde birleşme kararını açıklayacağının belirtildiği geçen hafta el-Irakiye Lideri İyad Allavi, hükümeti Şii İttifakının kurması durumunda ülkede yeniden iç savaş başlayacağını belirterek Amerika’dan müdahale talebinde bulunmuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel