• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Dün Türkiye, İran ve Brezilya arasında yapılan nükleer yakıt takası anlaşması, İran’daki hükümet yanlısı basın tarafından “zafer” olarak duyurulurken, bağımsız gazeteler anlaşmaya ilişkin nötr ifadeler kullandı.




    YDH- Dün Türkiye, İran ve Brezilya arasında yapılan nükleer yakıt takası anlaşması, İran’daki hükümet yanlısı basın tarafından “zafer” olarak duyurulurken, bağımsız gazeteler anlaşmaya ilişkin nötr ifadeler kullandı.

     

    Anlaşmaya ilişkin tek eleştirel yaklaşımın öne çıktığı İran’ın saygın gazetelerinden Cumhuri- İslami, İran hükümetinin nükleer yakıt takası konusunda geri adım attığını belirterek hükümetin Türkiye ve Brezilya ile imzaladığı anlaşmayı eleştirdi.

     

    G-15 Grubu’nun Tahran’daki toplantısından ve Türkiye, İran ve Brezilya arasında yapılan üçlü görüşmeden önce nükleer yakıtın İran dışına başka bir ülkede takas edilmemesi yönünde kesin bir devlet politikası olduğunu hatırlatan Cumhuri-i İslami gazetesi, konuyla ilgili haberinde şunları yazdı:

     

    “Bu konu, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki tarafından geçen hafta defalarca vurgulandı. Bu, İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei tarafından ilan edilen politika ile uyumluydu. O, geçen yıl [İran takvimiyle] 5+1 grubu ile nükleer yakıt takası konusunda şu şartları ortaya koymuştu:

     

    1- Yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyuma karşılık, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş yakıtın eş zamanlı takası,

    2- Takasın yalnızca İran topraklarında yapılması,

    3- Takasa konu olan yakıt miktarının İran’ın ihtiyacına göre belirlenmesi.

     

    Maalesef dün Tahran’da yayımlanan bildiride bu şartlardan hiçbirine riayet edilmedi. İran, yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş 1200 kilo uranyumu hiçbir şey alamadan başka bir ülkeye göndermeyi ve buna karşılık yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 120 kilo yakıtı bir yıl sonra almayı kabul etti.

     

    Bu, sadece belirlenen şartlara uyulmaması anlamına gelmemekte aynı zamanda daha önce ortaya konmuş tüm politikalardan da geri adım atmak anlamına gelmektedir.”

     

    Öte yandan İran’daki hükümet yanlısı basın nükleer yakıt takası konusundaki üçlü anlaşmayı “İran’ın bir zaferi” olarak niteledi.

     

    Yarı resmi Keyhan gazetesi, dünkü anlaşmayı “Tahran’daki üçlü bildiride İran’ın gücü ve uyanıklığı” ifadesiyle manşetten duyururken hükümet yanlısı Vatan-ı İmruz gazetesi “Tahran’daki stratejik zafer”, Dunya-yı İktisad gazetesi “Tahran’da büyük nükleer anlaşma”, İran gazetesi “Tahran’daki üçlü anlaşmayla ABD’ye şah mat”, manşetlerini kullandı.

     

    Reformcu cenahta yer alan gazetelerden Merdumsalari, “Viyana formülü ile Türkiye’de yakıt takası”, İbtikar gazetesi, “Tahran’da anlaşma, Ankara’da takas”, Aftab-ı Yezd, “Nükleer yakıt takasında 10 maddelik anlaşma” Cam-ı Cem gazetesi, “Tahran’da nükleer anlaşma, top Batı’nın sahasında” manşetlerini attı.