• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin yabancı ülkeleri hükümet kurma sürecine müdahale etmeye çağıran talebine sert tepki gösterdi.




    YDH- Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin yabancı ülkeleri hükümet kurma sürecine müdahale etmeye çağıran talebine sert tepki gösterdi.

     

    Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı üyesi Kasım Atiyye el-Cuburi, el-Irakiye İttifakı’nın şaşkınlık içerisinde ve ne yapacağını bilemez bir halde olduğunu belirterek “onlar bu yüzden Irak’ın iç meselesini uluslar arası bir mesele haline getirmeye çalışıyorlar” dedi.

     

    İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın hükümet kurulması konusunda uluslar arası destek kazanmak için geçtiğimiz günlerde Musul’da öldürülen el-Irakiye milletvekili Beşşar el-İkdi’ye yönelik terörist saldırıyı bahane ettiğini belirten el-Cuburi, “bu tutum Irakiye’ye de ülkeye de fayda getirmez. Onlar yabancıları Irak’ın iç meselelerine müdahale etmeye çağırarak sadece kendilerini yalnızlaştırırlar ve hükümetin bir parçası olamazlar” dedi.

     

    Siyasi grupların çoğun bir ulusal birlik hükümeti kurulmasından yana olduğuna dikkat çeken el-Cuburi, el-Irakiye liderlerinin kendileriyle yaptığı görüşmelerde ulusal birlik hükümeti kurulmasından yana olduklarını söylediklerini; ancak bu liderlerin yurt dışı seyahatlerinde buna karşı olduklarını söyledikleri ifade etti.

     

    Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı da el-Irakiye’nin hükümet meselesini uluslar arası bir mesele haline getirmeye çalışan tutumuna tepki gösterdi.

     

    Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Meryem er-Reis, el-Irakiye’nin Musul’da öldürülen bir milletvekilini bahane ederek hükümet sürecine uluslar arası müdahale çağrısında bulunmasını hayretle izlediklerini belirterek el-Irakiye’nin güvenliği yabancılardan değil Irak’taki hükümetten talep etmesi gerektiğini söyledi.

     

    “Biz Irak’ın iç meselelerine yabancı ülkelerin karışmamasını sağlamaya çalışıyoruz. El-Irakiye ise kendisine uluslar arası destek talep ediyor” diyen Er-Reis, el-Irakiye’nin bu tutumunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

     

    Öte yandan el-Irakiye İttifakı’nın Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı arasında kriz bulunduğuna ve bu iki ittifakın kurduğu koalisyonun dağılma aşamasında olduğuna dair iddiaları, Irak Ulusal İttifakı tarafından yalanlandı.

     

    Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Hadi el-Amiri, kendileriyle Hukuk Devleti İttifakı arasında başbakanın belirlenmesi konusunda herhangi bir anlaşmazlığın bulunmadığını söyledi.

     

    Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ile aralarında hiçbir sorunun bulunmadığını vurgulayan Irak Ulusal İttifakı üyesi Hadi el-Amiri, yeni ittifakın düzenlenecek parlamento oturumundan önce kuruluşunu ilan edeceğini söyledi.

     

    

    Makaleler

    Güncel