• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Amerika’nın, Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ile Ammar el-Hekim liderliğindeki Ulusal İttifak’ın kurduğu Ulusal Birlik İttifakı’nı çökertmek için girişim başlattığı bildirildi.




    YDH- Amerika’nın, Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ile Ammar el-Hekim liderliğindeki Ulusal İttifak’ın kurduğu Ulusal Birlik İttifakı’nı çökertmek için girişim başlattığı bildirildi.

     

    Ulusal Birlik İttifakı içerisinde yer alan Irak Ulusal Kongresi’nin Lideri Ahmed Çelebi, Amerika’nın Ulusal Birlik İttifakı’nı parçalayarak Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ile İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye arasında koalisyon kurdurmaya çalıştığını belirtti.

     

    Amerika’nın seçim sonuçları açıklandıktan sonra Hukuk Devletim ile el-Irakiye’yi koalisyona zorladığını belirten Çelebi, ancak Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın 10 Haziran’da Ulusal Birlik adı altında birleşmesinin bu girişimi baltaladığını söyledi.

     

    Ulusal Birlik İttifakı içerisindeki tüm tarafların Amerika’nın bu girişiminden haberdar olduğunu belirten Ahmed Çelebi, Ulusal Birlik İttifakı’nın Birleşmiş Milletlerin ve Arap Birliği’nin müdahalelerine karşı çıkan bir ulusal programa sahip olduğunu söyledi.

     

    Öte yandan Hukuk Devleti İttifakı liderlerinden Hasan es-Senid, Ulusal Birlik İttifakı’nın yaptığı son toplantıda parlamentoya tek bir başbakan adayı sunmayı öngören bir plan üzerinde görüşmelerde bulunulduğunu belirterek Ulusal Birlik içerisinde ayrılık olduğu yönündeki haberleri yalanladı.

     

    Hukuk Devleti Lideri Nuri el-Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi arasında yapılan görüşmeyi “salt bir protokol görüşmesi” olarak niteleyen Hasan es-Senid, “Ulusal Birlik, parlamentoda çoğunluk grubuna sahiptir ve yakında hükümeti kurmakla görevlendirilecektir” dedi.

     

    Daha önce ABD’den ve uluslar arsı kuruluşlardan hükümet kurma sürecine müdahale etmesini isteyen İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye, seçilmede 91 milletvekili çıkardığını öne sürerek hükümeti kurma görevinin kendisine verilmesi gerektiğini savunuyor.

     

    10 Haziran’da birleşerek Ulusal Birlik İttifakı adlı yeni bir koalisyon oluşturan Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın 325 sandalyeli Irak parlamentosunda 159 sandalyesi bulunuyor.

     

    

    Makaleler

    Güncel