• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Amerika’nın İran’ın petrol ve gaz endüstrisini hedef alan tek taraflı yaptırım kararından sonra Fransız petrol şirketi Total’in İran’a benzin satışını durdurduğu bildirildi.




    YDH- Amerika’nın İran’ın petrol ve gaz endüstrisini hedef alan tek taraflı yaptırım kararından sonra Fransız petrol şirketi Total’in İran’a benzin satışını durdurduğu bildirildi.

     

    İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre Total firması yetkilileri ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’a yönelik tek taraflı yaptırımlar öngören yasayı imzalamasından birkaç gün önce İran’a benzin satışını durdurma kararı aldı.

     

    Total şirketi daha önce ABD’nin İran’a rafine edilmiş petrol ürünleri satan şirketleri cezalandırmaya yönelik yasal bir adım atmasının kendilerini maddi açıdan zarara sokacağını ancak bu yönde bir karar alınması durumunda İran’a benzin satışını durduracağını açıklamıştı.

     

    Amerika’nın Farsça yayın kuruluşu Radyo Ferda’nın haberine göre ise Total şirketi yayımladığı yıllık raporunda, 2009 yılında İran’dan 2.6 milyar Euro’luk ham petrol ve sıvılaştırılmış gaz satın aldığını, buna karşılık İran’a 27.4 milyon Euro tutarında rafine edilmiş petrol ürünü sattığını açıkladı.

     

    Amerikan Senatosu, geçtiğimiz hafta İran enerji sektörü ile ve Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı şirketlerle irtibatlı firmalara ambargo uygulanmasını öngören bir yasa teklifini oy birliği ile kabul etmişti.

     

    ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalandıktan sonra yasalaşacak olan tasarı, İran’a 1 Milyon Dolar ve üzerinde rafine edilmiş petrol ürünü satan şirketlerin veya bir yıl içerisinde aşamalı olarak İran’a 5 milyon Dolardan fazla rafine edilmiş petrol ürünü satan şirketlerin, Amerikan ambargosunun kapsamına alınmasını öngörüyor.

     

    AB’nin de Amerika ile birlikte İran’a tek taraflı yaptırım kararı almasından sonra Rus Lukoil, İngiliz BP, İtalyan ENI, Hollandalı Shell, Malezyalı Petronas ile Trafigura, Vitol ve Smith International gibi uluslar arası petrol şirketleri İran’a petrol ürünü satışlarını durdurdu.

     

    OPEC üyesi ülkeler arasında en çok ham petrol ihraç eden 2. Ülke olan İran, iç pazarında kullanmak üzere benzin ithal etmek zorunda bulunuyor. Resmi açıklamalara göre İran, günde 18 ila 20 milyon litre benzin ithal ediyor.