• 07/02/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Türkiye ve Brezilya’nın nükleer yakıt takası ile ilgili müzakere sürecine kendilerinin değil, ABD Başkanı Obama’nın talebi üzerine girdiğini açıkladı.




    YDH- İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Türkiye ve Brezilya’nın nükleer yakıt takası ile ilgili müzakere sürecine kendilerinin değil, ABD Başkanı Obama’nın talebi üzerine girdiğini açıkladı.

     

    İran’da yayımlanan Khabar gazetesinin haberine göre İslam Ülkeleri Parlamento başkanlarının olağanüstü toplantısına katılmak üzere Suriye’ye giden İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Şam’daki temaslarını tamamladıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı.

     

    Laricani, nükleer yakıt takası anlaşmasına rağmen Güvenlik Konseyi’nin İran hakkında çıkardığı 1929 sayılı yaptırım kararıyla ilgili bir soruya şu cevabı verdi: “Türkiye ve Brezilya’nın İran’ın nükleer programıyla ilgili sürece girişi, bizim talebimizle olmadı. Aksine ABD Başkanı Obama, iki ayrı mektup yazarak onlardan bizimle müzakere sürecine girmelerini istedi.

     

    Türkiye’ye yaptığım ziyarette bu mektubu bana gösterdiler, biz de Türk dostlarımıza Obama’nın sözlerine güven olmayacağını söyledik. Biz, bu konudaki tüm tereddütlerimize rağmen sırf dostlarımız istediği için bu yolu denedik. Sonuçta Amerika’nın iki hafta sonra gittiği yola ve yazdığı mektuplara hiçbir şekilde aldırış etmediğine şahit olduk.

     

    Elbette Türk ve Brezilyalı dostlarımız, hala çaba gösteriyor, onların yaşanan bu durumdan rahatsız olmakta tamamen haklı olduklarını düşünüyorum. Çünkü bizzat ABD başkanı onları aldattı.”

     

    İran için bu tür yaptırım kararlarının yeni olmadığını ve ABD’nin bu tür kararlarla herhangi sonuç alamayacağını belirten Laricani, İran’ın nükleer programını ciddiyetle sürdüreceğini ifade ettiği basın toplantısında İran’ın yaptırımlarla ilgili tepkisinin ne olacağına ilişkin bir soruya da şu cevabı verdi: “Şu an meclisimizde yakında onaylayacağımız bir tasarıyı görüşüyoruz. Bu tasarının uygulanmaya başlamasıyla bize karşı adım atan ülkelere biz de misillemede bulunacağız ve karşı adımlar atacağız.”