• 07/11/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Ammar el-Hekim Liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı, başbakanlığına karşı çıktığı Nuri el-Maliki’nin el-Irakiye lideri İyad Allavi ile yakınlaşmasına tepki gösterdi.




    YDH- Ammar el-Hekim Liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı, başbakanlığına karşı çıktığı Nuri el-Maliki’nin el-Irakiye lideri İyad Allavi ile yakınlaşmasına tepki gösterdi.

     

    Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ile “Ulusal Birlik” adı altında koalisyon kuran ancak Maliki’nin başbakanlığına karşı çıkan Irak Ulusal İttifakı, Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki’nin İyad Allavi ile hükümet kurma konusunda ciddi adımlar atmaya başlamasına tepki gösterdi.

     

    Irak basınında yer alan haberlere göre Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Vail Abdullatif, Maliki ile Allavi’nin başkanlık makamları konusunda uzlaşmaya varmasının Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın boşandığı anlamına geldiğini söyledi.

     

    Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ile İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin cumhurbaşkanlığı ve meclis başkanlığı konusunda uzlaşmaya vardığını belirten Vail Abdullatif, “Bu, el-Irakiye ile Hukuk Devleti arasında sağlanmış bir uzlaşmadır. Başbakanlık konusunda uzlaşma sağlanamaması bizi çıkmaza sokmuştu. Buna rağmen Ulusal İttifak ile Hukuk Devleti arasında başbakanlık konusundaki müzakereler sürüyor” dedi.

     

    Hukuk Devleti İttifakı ile el-Irakiye’nin cumhurbaşkanı ve meclis başkanı konusunda vardıkları uzlaşmanın Salı günü yapılacak olan parlamento oturumunda da sağlanması durumunda bunun el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın Irak Ulusal İttifakı’nı dışarıda bırakan bir anlaşma yaptığı anlamına geleceğini belirten Vail Abdullatif, Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ile aralarındaki tüm sorunlara rağmen müzakereleri sürdürdüklerini söyledi.

     

    Irak Ulusal İttifakı Üyesi Vail Abdullatif, Hukuk Devleti İttifakı ile el-Irakiye’nin Ulusal İttifak olmaksızın cumhurbaşkanlığı ve meclis başkanlığı konularında uzlaşmasının kendileriyle Hukuk Devleti İttifakı’nın boşanması anlamına geleceğini söylerken Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Haydar el-Curani, “bazı siyasi grupların el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın yakınlaşmasından duyduğu endişe, bu iki grubun yakınlaşmasının hükümet kurma sürecinde diğer grupları etkilemesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

     

    Öte yandan Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak İslami Yüksek Konseyi üyesi Basim el-Avadi, bugün bir açıklama yaparak el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın hükümet kurması ve Kürtlerin de bu hükümeti desteklemesi durumunda Irak Ulusal İttifakı’nın hükümete katılmayacağını ve siyasi hayatta muhalefet olarak faaliyet göstereceğini açıkladı.

     

    

    Makaleler

    Güncel