• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Filistin Özerk Yönetimi ile İsrail arasında başlayacak olan doğrudan görüşmelerin herhangi bir sonuç vermeyeceğini söyledi.




    YDH- Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Filistin Özerk Yönetimi ile İsrail arasında başlayacak olan doğrudan görüşmelerin herhangi bir sonuç vermeyeceğini söyledi.

     

    BBC Arapça servisine demeç veren Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Filistin Özerk Yönetimi’nin İsrail’le doğrudan görüşmelere başlamasının kendileri açısında beklenen bir şey olduğunu belirterek Amerika tarafından planlanan ve son birkaç aydır ön adımları atılan bu plana Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın teslim olmaktan başka çaresinin bulunmadığını söyledi.

     

    Mahmud Abbas’ın doğrudan görüşmeler konusunda birtakım ön şartlar koyduğunu; ancak bunda başarılı olamayarak geri adım attığını belirten Ebu Merzuk, doğrudan müzakerelerin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun lehine olduğunu savundu.

     

    Filistin tarafının kendi görüşünü bile söyleyememesinin üzüntü verici bir durum olduğuna dikkat çeken Hamas yetkililerinden Musa Ebu Merzuk, “Biz, başından beri İsrail’le doğrudan veya dolaylı müzakerelerin hiçbir netice vermeyeceğini söyledik” dedi ve önceliğin Filistinli gruplar arasındaki uzlaşmaya ve Filistin ulusal bütünlüğüne verilmesi gerektiğini ifade etti.

     

    Bağımsız Filistin devletinin kurulması şeklindeki nihai hedefin gerçekleştirilmesinin Filistin ulusal bütünlüğünün sağlanmasına ve düşmanın Batı Şeria’dan çekilmeye mecbur edilmesine bağlı olduğunu belirten Ebu Merzuk, Ortadoğu Dörtlüsü komitesinin kararlarıyla veya Beyaz Saray bildirileriyle Bağımsız Filistin devletinin kurulamayacağını ifade etti.

     

    Tüm sınırlamalara ve imkansızlıklara rağmen Hamas’ın ve diğer direniş gruplarının direniş seçeneğine bağlı olduğunu belirten Musa Ebu Merzuk, “Siyasi uzlaşmacılık seçeneği Filistinlilere hiçbir kazanım getirmemiştir. Tersine hep musibet getirmiştir” dedi.

     

    İsrail’in yıl sonuna kadar ayrım duvarını tamamlayacağını, Kudüs’teki Filistinlilerin evini yıktığını ve Filistinlileri Kudüs’ten çıkardığını ve Batı Şeria’da coğrafi değişiklikler öngördüğünü hatırlatan Musa Ebu Merzuk, bütün bu şartlar altında İsrail’le yapılacak doğrudan görüşmelerin hiçbir neticesinin olmayacağını vurguladı.

     

    Öte yandan el-Cezire televizyonu, İsrail'le doğrudan müzakereleri kabul eden Filistin Özerk Yönetimi yetkililerinden Saib Erakat'ın İsrail'in yeni yerleşim merkezleri inşa etmeye başlaması durumunda doğrudan müzakerelerin sona erceğini söylediğini duyurdu.