• 09/03/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’a sürpriz bir ziyarete bulunan Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Irak’ta hükümet kurulmasına yönelik yeni bir plan önerdiği bildirildi.




    YDH- Irak’a sürpriz bir ziyarete bulunan Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Irak’ta hükümet kurulmasına yönelik yeni bir plan önerdiği bildirildi.

     

    Irak’tan yayın yapan el-Vasat haber sitesine açıklamada bulunan siyasi bir kaynak, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Irak’ta hükümetin kurulması için daha önce söz konusu ettiği planda birtakım değişiklikler yaptığını belirterek Nuri el-Maliki’nin başbakan olmasını ancak başbakanlık yetkilerinin azaltılmasını teklif ettiğini söyledi.

     

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yeni planında Nuri el-Maliki’nin yetkileri azaltılmış başbakanlığa getirilmesine karşılık İyad Allavi’nin de yapılacak yasal bir değişiklikle güvenlikten sorumlu bakanlıkların yönetimine getirilmesinin öngörüldüğünü belirten kaynak, el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin bu plana karşı çıktığını söyledi.

     

    Irak’ta halen yürürlükte olan yasalara göre tüm silahı kuvvetlerin komutası başbakanda bulunuyor.

     

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in önerdiği yeni plan, yapılacak bir yasal değişiklikle başbakanın silahlı kuvvetlerle ve güvenlikten sorumlu bakanlıklarla irtibatının kesilmesini öngörüyor.

     

    Amerikalıların bu planla Irak’ın hem demokrasiden uzaklaşmamasının garanti altına alınacağına hem de Maliki’nin gücünün sınırlandırılmış olacağına inandıklarını belirten siyasi kaynak, Joe Biden’ın yeni planında Mesud Barzani’nin de Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı konumu saklı kalmakla birlikte Irak Cumhurbaşkanlığına önerildiğini ifade etti.

     

    

    Makaleler

    Güncel