• 09/05/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Ulusal İttifakı, halen Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinde bulunan Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak açıkladı.




    YDH- Irak Ulusal İttifakı, halen Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinde bulunan Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak açıkladı.

     

    Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ile Ulusal Birlik adı altında koalisyon kuran ancak Maliki’nin başbakanlığına itiraz eden Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı, cuma günü resmi bir bildiri yayımlayarak Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak açıkladı.

     

    Sadr grubunun büyük ortak olarak yer aldığı Irak Ulusal İttifakı’nın Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak açıklaması, bu ittifakın hem Nuri el-Maliki’nin hem de İyad Allavi’nin başbakanlığını istemediğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

     

    Irak Ulusal İttifakı’nın Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak açıklamasının el-Irakiye ve Hukuk Devleti İttifaklarının içinde de olumlu karşılandığı bildirildi.

     

    El-Alem televizyonuna demeç veren Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Cuma el-Atvani, Irak Federal mahkemesinin hükümeti kurma görevinin mecliste en fazla sandalyeye sahip olan gruba ait olduğu yönündeki kararını hatırlatarak Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakı’nın kurduğu Ulusal Birlik İttifakı’nın 159 sandalyeye sahip olduğunu dolayısıyla da hükümeti Ulusal Birlik İttifakı’nın kuracağını söyledi.

     

    İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, seçimlerde 91 milletvekili çıkararak birinci olduğu için hükümeti kurma hakkının kendilerinde olduğunu savunuyor.

     

    Cuma el-Avadi, Irak Ulusal İttifakı’nın Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak gösterdiğini belirterek Ulusal Birlik İttifakı içerisinde başbakanlık konusunda Abdulmehdi ile Maliki’nin yarışacağını ve ittifak içerisinde ortak bir aday üzerinde uzlaşmanın kolaylaşacağını söyledi.

     

    Öte yandan Kürdistan İttifakı liderlerinden Mahmud Osman, Adil Abdulmehdi’nin başbakan adayı olarak belirlenmesini olumlu karşıladıklarını belirtirken, 200 sivil toplum örgütü de Abdulmehdi’nin başbakan adayı olarak belirlenmesine destek verdiğini ifade etti.

     

    El-Alem televizyonuna demeç veren Cuma el-Avadi, Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti arasındaki görüşmelerin önümüzdeki günlerde başlayacağını belirtirken Hukuk Devleti İttifakı liderlerinden Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ ise Hukuk Devleti ile el-Irakiye arasında görüşmelere yeniden başlanacağını açıkladı.

     

    

    Makaleler

    Güncel