• 09/07/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ittifakı, Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı’nın hükümet kurması durumunda hükümeti boykot edeceklerini açıkladı.




    YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ittifakı, Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı’nın hükümet kurması durumunda hükümeti boykot edeceklerini açıkladı.

     

    Irak’tan yayın yapan el-Ahbariye adlı internet sitesinin haberine göre el-Irakiye İttifakı üyelerinden Mustafa el-Heyti, Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı’nın el-Irakiye’nin kurulacak ulusal birlik hükümetini boykot edeceğini söyledi.

     

    El-Irakiye İttifakı, daha önce de kendilerinin dışında bir hükümet kurulması durumunda siyasi süreçten çekilme tehdidinde bulunmuştu.

     

    Mustafa el-Heyti, siyasi süreci boykot etmeyle hükümeti boykot etmenin farklı şeyler olduğunu belirterek el-Irakiye’nin hükümette yer almayabileceğini; ancak parlamentodaki siyasi faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.

     

    El-Irakiye İttifakı’nın hükümeti kurma hakkının kendilerinde olduğu yönündeki görüşünü tekrar eden el-Heyti, “el-Irakiye, ulusal katılıma değil, iktidarın paylaştırılmasına dayalı bir hükümete inanmaktadır; çünkü daha önce kurulan ulusal katılım hükümetleri öngörülen hedefleri gerçekleştirme konusunda başarısız oldu” diye konuştu.

     

    Mustafa el-Heyti, Irak’ın ülkede demokrasinin geliştirilebilmesi için güçlü bir hükümete ve parlamento içerisinde de güçlü bir muhalefete ihtiyacının olduğunu söyledi.

     

    Ulusal Birlik İttifakı’nı oluşturan Hukuk Devleti’nin Nuri el-Maliki’nin başbakan adaylığında ısrar etmesi sebebiyle yaşanan hükümet kurma bunalımının Irak Ulusal İttifakı’nın Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak ilan etmesiyle aşılabileceğine dair umutlar oluşurken, el-Irakiye hükümeti kurma hakkının kendinde olduğunu savunuyor.

     

    Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi'yi başbakan adayı olarak belirleyen Irak Ulusal İttifakı, Hukuk Devleti İttifakı ile kurduğu Ulusal Birlik İttifakı içerisinde tek bir başbakan adayı üzerinde uzlaşma sağlanıncaya kadar diğer siyasi gruplarla olan müzakerelerini durdurma kararı aldı.

     

    Es-Sumeriya televizyonuna açıklamada bulunan Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Hasan Şimmeri, "Ulusal Birlik İttifakı kendi içerisinde başbakan adaylığı konusunda uzlaşmaya varıncaya kadar Irak Ulusal İttifakı diğer gruplarla yaptığı müzakereleri durdurma kararı aldı" dedi. 

     

    

    Makaleler

    Güncel