• 10/01/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Financial Times gazetesi, Amerika ve İran’ın Irak’ta Nuri el-Maliki’nin yeniden başbakan olması konusunda fikir birliği içerisinde olduğunu öne sürdü.




    YDH- Financial Times gazetesi, Amerika ve İran’ın Irak’ta Nuri el-Maliki’nin yeniden başbakan olması konusunda fikir birliği içerisinde olduğunu öne sürdü.

     

    Irak’taki hükümet kurma süreci ile ilgili bir analize yer veren Financial Times gazetesi, seçimlerin üzerinden 6 aydan uzun bir zaman geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamadığına dikkat çekerek İran’la Amerika’nın, Irak’la ilgili olarak birçok konuda farklı düşünmesine rağmen hem Washington’un hem de Tahran’ın yeni hükümetin Nuri el-Maliki’nin başbakanlığında kurulmasını desteklediklerini yazdı.

     

    Irak’ta hükümetin kurulamamasından bölge ülkelerinin sorumlu tutan yaygın görüşe rağmen Amerika’nın Irak içindeki bazı gruplar üzerindeki belirleyiciliğini hatırlatan gazete, Maliki’nin başbakanlığı konusunda görüş birliği içinde bulunan ABD ile İran’ın bu konuda işbirliği yaparak bu ülkedeki hükümet bunalımına son verebileceğini ifade etti.

     

    Amerika ile İran’ın daha önce Irak konusunda görüşmelerde bulunduğunu belirten gazete, Nuri el-Maliki’nin başbakanlığında kurulacak hükümetin Amerika ile İran arasında yeni bir işbirliği zemini yaratabileceği değerlendirmesinde bulundu.

     

    Irak’ta da Amerika ile İran’ın Maliki’nin başbakanlığı konusunda bir uzlaşma bulunduğu yönünde söylentiler bulunduğunu hatırlatan gazete, Amerika’nın bu iddiaları reddederek “Washington, Irak başbakanlığı konusunda belli bir adayı desteklememektedir, hükümeti kurmayı başaran herhangi bir adayın kuracağı Irak hükümetini desteklemektedir” şeklinde açıklama yapmak zorunda kaldığını yazdı.

     

    Washington’dan yapılan bu resmi açıklamaya rağmen Bağdat’taki Amerikalı diplomatların Irak’taki Şii liderler içerisinde başbakanlığa en uygun seçeneğin Maliki olduğunu söylediklerini belirten Financial Times gazetesi, Uluslar arası Kriz Grubu üyelerinden Peter Harling’in “Birçok sebepten dolayı İran’la Amerika’nın Irak’ta ortak çıkarlarının bulunduğu söylenebilir. İran’la Amerika arasında farklı görüşler de bulunmasına rağmen Amerika’nın Irak’la ilgili programının en önemli hususlarından biri askerlerini bu ülkeden çekmektir ve Amerika bundan dolayı Irak’ta bir siyasi bunalım istememektedir” dediğini nakletti.

     

    Harling’in “İran için Irak’taki en önemli hedef, bu ülkede çoğunluğu oluşturan Şiilerin iktidarı elinde bulundurmasını sağlamaktır. Maliki ve onun partisi de hem İran’ın hem de Amerika’nın üzerinde ittifak edebileceği bir konumda bulunmaktadır” dediğini nakleden Financial Times, Irak’ta hem içeride hem de uluslar arası alanda desteğe sahip İyad Allavi gibi liderler de bulunduğunu ifade etti.

     

    Allavi’nin bir Şii olmasına rağmen Sünnilerin de desteğine sahip olduğunu ve Suriye tarafından da desteklendiğini belirten gazete, daha önce Suriye’yi Irak’ın iç işlerine karışmakla suçlayan Nuri el-Maliki’nin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın son Şam ziyaretinden sonra Suriye’ye yönelik suçlamalarını azalttığına dikkat çekti.

     

    Financial Times gazetesi, Irak üzerinde güçlü nüfuzları bulunan ABD ve İran’ın desteğine sahip olmaktan ötürü, hükümeti kurma konusundaki en şanslı ismin Nuri el-Maliki olduğunu yazdı.

     

    

    Makaleler

    Güncel