• 10/04/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı, cumhurbaşkanlığının Kürtlere, meclis başkanlığının da el-Irakiye’ye verilmesini teklif etti.




    YDH- Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı’nın oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı, cumhurbaşkanlığının Kürtlere, meclis başkanlığının da el-Irakiye’ye verilmesini teklif etti.

     

    Londra’da yayımlanan el-Hayat gazetesinin haberine göre Nuri el-Maliki’yi başbakan adayı olarak belirleyen Hukuk Devleti ile Ulusal İttifak’ın oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı, hükümeti kurmak için diğer siyasi gruplarla görüşmelere başlayacağını belirterek cumhurbaşkanlığının Kürtlere, meclis başkanlığının da İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’ye bırakılmasını teklif etti.

     

    El-Hayat gazetesine demeç veren Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Abdulhadi el-Hassani, meclisteki en büyük grubu oluşturan Ulusal Birlik İttifakı’nın hükümet müzakerelerine dün başladığını belirterek Kürdistan İttifakı ile dün yaptıkları görüşmelerde bu ittifaka cumhurbaşkanlığını teklif ettiklerini ve Kürdistan İttifakı’ndan gelecek cevabı beklediklerini söyledi.

     

    İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’na da meclis başkanlığını teklif edeceklerini belirten Hassani, “bu teklifi kabul edip etmemek onların hakkıdır. Ancak biz gerçek anlamda bir ulusal uzlaşma hükümeti kurmayı başardık umarız üç erk başkanının belirleneceği parlamento toplantısı en kısa sürede yapılır” dedi.

     

    Başbakanlık konusunda anlaşmaya varılamamasından dolayı 7 aydır hükümetin kurulamadığı Irak’ta mecliste 89 sandalyeye sahip olan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ile 70 sandalyeye sahip olan Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal ittifakının oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı Nuri el-Maliki’yi başbakan adayı olarak belirlemiş, bu da hükümetin kurulması yönündeki umutları arttırmıştı.

     

    Sahip olduğu 159 sandalyeyle parlamentodaki en büyük grup olan Ulusal Birlik İttifakı’nın Kürdistan İttifakı’nın da destek vermesi durumunda hükümeti kurması bekleniyor.

     

    İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı ise seçimlerde 91 milletvekili kazanarak birinci oldukları için hükümeti kurma hakkının kendilerinde olduğunu savunuyor ve Nuri el-Maliki’nin yeniden başbakan olmasına itiraz ediyor.

     

    

    Makaleler

    Güncel