YDH- Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Prof. Necmeddin Erbakan’ın vefatı, İran basınında geniş yankı uyandırdı.
YDH- Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Prof. Necmeddin Erbakan’ın vefatı, İran basınında geniş yankı uyandırdı.
İran’ın en tirajlı gazetelerinden Hemşehri, haberi “Türkiye’nin eski Başbakanı ve İslamcı Saadet Partisi’nin Lideri Necmeddin Erbakan 85 yaşında vefat etti” şeklinde okuyucularına duyurarak “Türkiye’nin İslamcı Başbakanı Erbakan, bir yıl hizmet ettikten sonra 1997 yılında istifa etmişti” yorumunu yaptı.
İran’ın Arapça yayın organı el-Alem televizyonu, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmeddin Erbakan’ın vefat haberini duyurduktan sonra “Erbakan Türkiye’nin siyasi İslam düşüncesini siyasi alana yerleştiren ilk politikacısıydı. Onun öğrencileri olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün Türkiye’yi yönetiyor” yorumunu yaptı.
Erbakan’ın 28 Haziran 1996’da Doğru Yol Partisi ile koalisyon hükümeti kurarak başbakan olduğun hatırlatan el-Alem televizyonu, Erbakan’ın başbakan seçildikten sonra ilk resmi yurt dışı ziyaretini İran’a yaptığını ve İran’la 25 yıllık bir doğalgaz anlaşması imzaladığını vurguladı.
Erbakan’ın D-8’lerin kurucusu olduğunu da belirten el-Alem televizyonu, “D-8 Grubu, Türkiye’nin İslamcı Başbakanı Necmeddin Erbakan’ın sunduğu en önemli bölgesel kazanım oldu” yorumunu yaptı.
Mehr haber ajansı ise Erbakan’ın biyografisini yayımlayarak “Necmeddin Erbakan her zaman Amerika’nın ve Siyonist rejimin bölgedeki sultasına karşı çıkan bir lider oldu” ifadesine yer verdi.
Mehr haber ajansı, “Erbakan siyasi hayatı boyunca Türkiye’yi Amerika’nın ve uluslar arsı siyonizmin pençesinden kurtarmaya çalıştı” ifadeleriyle nitelediği Erbakan’ın uluslar arası siyonizmin planları doğrultusunda ordunun müdahalesiyle hükümetinin düşürüldüğüne inandığını belirtti.
İran Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’ye yakınlığıyla bilinene Aftabnews adlı internet sitesi ise Erbakan’la ilgili yorumunda “Yıllardır Türkiye’yi başarıyla yöneten Adalet ve Kalkınma Partisinin liderleri olan Gül ve Erdoğan, aslında Erbakan’ın ve partisinin evlatları sayılır” ifadesini kullandı.
Reformcu cenaha yakın Ferdanews adlı internet sitesi de Erbakan’ın biyografisine yer verdiği haberinde “1996 yılında kurduğu koalisyon hükümetinin başbakanı olan Erbakan, bir yıl sonra ordunun ve laik kesimlerin darbesi ile istifa etmek zorunda kaldı” yorumunu yaptı.
Düzenin yararını belirleme Kurulu Genel Sekreteri ve eski Devrim Muzafızları Komutanı Muhsin Rızai’ye yakınlığıyla bilinen Tabnak adlı internet sitesi de Erbakan’ın Türkiye’de toplumsal ve siyasi İslam düşüncesinin kurucusu olduğunu belirterek “Erbakan, İslam’ın bireysel ibadet ve ritüellerle sınırlı olduğu yönündeki yanlış düşünceyi ortadan kaldırdı” yorumunu yaptı. Erbakan’ın tüm hayatı boyunca Türkiye’deki laik kesimlerin muhalefetiyle karşılaştığını belirten Tabnak, Erbakan’ın vefatıyla ilgili haberinde “Türkiye’nin İslami uyanışı, mücahedesiyle bunun bayraktarlığını yapan Erbakan’a borçludur” başlığını kullandı.