YDH- İran’dan yayın yapan Ayande adlı internet sitesi, devrim liderini seçmekle görevli Uzmanlar Meclisi’nin yönetim kurulunun seçimleri öncesinde Ayetullah Haşimi Rafsancani’yi meclisin başkanlığından düşürmeye yönelik senaryolara ilişkin bir haber analize yer verdi.
YDH- İran’dan yayın yapan Ayande adlı internet sitesi, devrim liderini seçmekle görevli Uzmanlar Meclisi’nin yönetim kurulunun seçimleri öncesinde Ayetullah Haşimi Rafsancani’yi meclisin başkanlığından düşürmeye yönelik senaryolara ilişkin bir haber analize yer verdi.
Uzmanlar Meclisi Başkanını değiştirme senaryosu başarılı olacak mı?
Uzmanlar Meclisi yönetim kurulu seçimlerine on gün kadar bir süre kala bu konu, içeride ve dışarıda ülkenin en önemli siyasi meselesi haline dönüştü.
Son haftalarda ve günlerde yaşanan gelişmeler ve çeşitli siyasi ve fıkhi şahsiyetlerin konuya ilişkin açıklamaları, bazı radikal şahıs ve gruplar tarafından ortaya konan değerlendirmelerden farklı bir hava oluşturdu.
Geçtiğimiz 30 yıl boyunca yılda iki gün süren, iki toplantı düzenleyen ve iki yılda bir de yönetim kurulunu yeniden seçen Uzmanlar Meclisi, siyasi grupların çok fazla dikkat yöneltmediği bir konuydu. Ancak üç yıl önce Uzmanlar Meclisi eski Başkanı Ayetullah Meşkini’nin vefatından ve Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin Uzmanlar Meclisi Başkanlığının gündeme gelemsinden sonra bu meclisin başkanının seçimi siyasi bir meseleye dönüştü.
Ahlaki rolüyle bilinen Ayetullah Meşkini’nin 20 küsur yıllık Uzmanlar Meclisi başkanlığı sırasında Ayetullah Haşimi Rafsancani başkan yardımcısı sıfatıyla Uzmanlar Meclisini yönetmişti. Ayetullah Meşkini’nin vefatından sonra da onun başkanlığa seçilmesi doğaldı. Bununla birlikte çoğunluğunu “radikal ilkecilerin” oluşturduğu Ayetullah Rafsancani karşıtı gruplar, onun Uzmanlar Meclisi Başkanlığı’na seçilmesini Ayetullah Rafsancani’nin itibar ve nüfuzunun artması olarak değerlendirip onu engellemeye yöneldiler.
Uzmanlar Meclisi Yönetim Kurulu’nun ilk tur seçimlerinde Ayetullah Haşimi Rafsancani, meclisin mutedil ve makbul isimlerine Uzmanlar Meclisi Başkanlığına aday olmalarını teklif edip kendisi de başkan yardımcısı olarak kalmak istediğini açıklamasına rağmen Ayetullah Vaiz Tabesi gibi meclisin mutedil ve makbul isimleri Ayetullah Haşimi Rafsancani varken kendilerinin başkanlığa aday olmayacaklarını açıkladılar.
Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin rakibine verilen tüm gizli ve açık desteklere rağmen yönetim kurulu seçimlerinin ilk gününde Ayetullah Cenneti 34 oy alırken, Ayetullah Haşimi Rafsancani 44 oyla Uzmanlar Meclisi’nin başkanlığına seçilmeyi başardı.
2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç ay önce yapılan Uzmanlar Meclisi Başkanlığı yönetim kurulu seçimlerinde de Ayetullah Rafsancani’nin muhalifleri birkaç ay öncesinden onu yıpratmaya yönelik adımlar attılar. Ancak ona yönelik bu karalama kampanyaları tersine sonuç doğurdu ve onun bu seçimlerdeki rakibi olan ve Ayetullah Cenneti’den daha dikkate değer bir isim olan Müderrisler Kurulu Başkanı Ayetullah Yezdi 26 oy alırken, Ayetullah Rafsancani 50 oyla yeniden başkan seçildi.
Ayetullah Rafsancani bu seçimlerde de Ayetullah Mehdevi Keni’ye başkanlık için aday olmasını önermiş; ancak Uzmanlar Meclisi ara dönem seçimlerinde Ayetullah Rafsancani’ye rakip olarak aday olacağı yönünde söylentiler çıkarılan Ayetullah Mehdevi Keni, Ayetullah Rafsancani’ye rakip olmak ve onun yerine geçmek gibi bir düşüncesinin olmadığını açıklamıştı.
Şimdi, 2011 yılında radikal gruplar, Uzmanlar Meclisi Başkanı’nın değiştirilmesi için 6 ay öncesinden harekete geçmiş bulunuyor.
Ona yönelik hakaretler ve karalama kampanyaları, kızlarına ve ailesine yönelik saldırılar, torununun “kahrolsun Haşimi” sloganları eşliğinde dövülmesi ve hükümet yanlılarının devlet televizyonu aracılığıyla Ayetullah Haşimi Rafsancani’yi Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek’e benzetmesi, göstermektedir ki hükümet yanlısı ifratçı grupların temel önceliği Uzmanlar Meclisi Başkanı’nın değiştirilmesidir.
“Elif” ve “Pencere” gibi “ilkeci” yayın organları, bu tür karalamaların tersine sonuç doğuracağı yönünde tahliller yapıyor. Geleneksel alimler, yaklaşık 20 civarındaki “radikal ilkeci” akıma mensup üye karşısında ihtiyatlı bir tutum içerisinde bulunuyor. Öyle ki basında ve toplumda Ayetullah Haşimi Rafsancani’ye karşı girişilen her karalama kampanyası onu daha da mazlum konumda bırakıyor. Öte yandan alimler, bu tür radikalliklerin diğer şahsiyetlere de yayılabileceğinden endişe ediyorlar. Dolayısıyla seçimin gizli oylama yöntemiyle yapılması da Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin oylarını arttırmasına sebep oluyor.
Bu arada Ayetullah Mehdevi Keni’nin Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin muhaliflerinin elinde bir araç haline gelmek istememesi ve dini mercilerin ona yaptıkları tavsiyeler, Ayetullah Rafsancani’nin muhaliflerini daha önceki seçimlerde kullandıkları iki seçeneği yani Ayetullah Cenneti ve Ayetullah Yezdi’yi yeniden kullanmaya mecbur ediyor. Ayetullah Rafsancani’nin Uzmanlar Meclisi başkanlığı seçimlerinde yeniden oylarını arttırmasıyla sonuçlanabilecek bu durum ise “radikal ilkeci” akımı çok fazla memnun etmeyecektir.
Çeviren: Alptekin Dursunoğlu