• 03/12/11 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Mısır’ın eski diktatörü Enver Sedat’ı öldürdüğü için idam edilen Halid el-İslambuli’nin arkadaşları serbest bırakılıyor.




    YDH- Mısır’ın eski diktatörü Enver Sedat’ı öldürdüğü için idam edilen Halid el-İslambuli’nin arkadaşları serbest bırakılıyor.

     

    1981 yılında Mısır’ın eski diktatörü Enver Sedat’a yönelik suikast operasyonuna katıldığı için 30 yıldır cezaevinde tutulan Abud Zumer ve amcasının oğlu Tarık Zumer’in serbest bırakıldığı bildirildi.

     

    CNN International televizyonunun haberine göre devrimden sonra yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey, perşembe günü Camp David anlaşmasını imzalayarak İsrail’le barış yapan Mısır eski diktatörü Enver Sedat’ın öldürülmesi olayına karışan kişilerin serbest bırakılması için talimat verdi.

     

    Mısır ordusu subaylarından Halid el-İslambuli ile birlikte Enver Sedat’ın öldürülmesi olayına karışmakla suçlanan kişilerden ilk etapta Abud Zumer’le amcasının oğlu Tarık Zumer’in serbest bırakıldıkları bildirildi.

     

    Enver Sedat’ın öldürülmesinden sorumlu tutulan Halid el-İslambuli tutuklandıktan sonra idam edilmiş, mahkemenin haklarında verdiği cezanın dolmasına rağmen Enver Sedat suikastına karışan diğer kişilerin serbest bırakılması devrik Diktatör Hüsnü Mübarek’in talimatıyla engellenmişti.

     

    Askeri Yüksek Konseyin talimatıyla perşembe gecesi serbest bırakılan 30 yıllık cezaevi geçmişiyle Mısır’ın en eski siyasi mahkumu olarak nitelenen 60 yaşındaki Abud Zumer’in eşi, Zumer’in aktif siyasete girmekten yana olmadığını; ancak bu konuyu Mısırlı gençlerle istişare etmek istediğini söyledi.

     

    Mısır’ın Hüsnü Mübarek’ten önceki diktatörü Enver Sedat, 1978 yılında dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’in girişimiyle İsrail Başbakanı Menahem Begin’le Camp David anlaşmasını imzalayarak Mısır’ın İsrail’i tanıyan ilk Arap ülkesi olmasına sebep olmuş ve Mısırlı subaylardan Halid el-İslambuli liderliğindeki bir grup, resmigeçit sırasında Enver Sedat’ı öldürmüştü.

     

    Enver Sedat suikastıyla ilgili olarak 24 kişinin yargılandığı dava sonunda Teğmen Halid el-İslambuli ile Çavuş Hüseyin Abbas Muhammed idam edilmiş, diğer sanıklar ise ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı.