• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Suriye’de yapılacak siyasi reformlar kapsamında olağanüstü halin kaldırılmasının yanı sıra hükümetin de istifa edeceği bildirildi.




    YDH- Suriye’de yapılacak siyasi reformlar kapsamında olağanüstü halin kaldırılmasının yanı sıra hükümetin de istifa edeceği bildirildi.

     

    Suriye’de yayımlanan el-Vatan gazetesi, üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde ülkedeki olağanüstü halin kaldırılmasının yanı sıra Başbakan Naci Itri yönetimindeki hükümetin de yakında istifa edeceğini duyurdu.

     

    İsmi açıklanmayan Suriyeli üst düzey yetkili, yaptığı açıklamada olağanüstü halin kısa süre içerisinde kaldırılması için yüksek seviyeli bir komite oluşturulduğunu belirterek mevcut hükümetin de çok yakında istifa edeceğini söyledi.

     

    Üzerinde anlaşmaya varılan hususların yazılı hale getirilmesi ve Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in emrine sunulması yönündeki çalışmaların sürdüğünü belirten Suriyeli yetkili, yakında açıklanacak olan yeni talimatların yeni Suriye hükümeti tarafından uygulamaya konulacağını ifade etti.

     

    Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Danışmanı Besine Şaban, dün bir açıklama yaparak ülkede 1963 yılından beri yürürlükte olan olağanüstü halin kaldırılacağını söylemiş, “olağanüstü halin kaldırılmasına karar verildi; ancak bu kararın ne zaman uygulanacağını bilmiyorum” demişti.

     

    Suriye’de Baas Partisi’nin iktidara geldiği 1963 yılından beri yürürlükte olan olağanüstü hal uygulaması, ülkede toplantı ve gösterilere önemli sınırlamalar getiriyor.

     

    Öte yandan Amerikan Senatosu Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Joe Lieberman, ABD Başkanı Barack Obama’ya Libya’ya olduğu gibi Suriye’ye de bir askeri operasyon düzenlenmesine karar verilmesi durumunda Amerikan kongresinin bu kararı destekleyeceğini açıkladı.

     

    Lieberman, “Eğer Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed de halkını öldürmeye başlarsa, diğer ülkeler tıpkı Libya’da olduğu gibi Suriye’de de uçuşa yasak bölge oluşturabilir” dedi.