• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in olağanüstü hali kaldırma adımına rağmen bu ülkede yaşanan gerginlik Lübnan ve Irak’ı da içine alarak büyüyor.




    YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in olağanüstü hali kaldırma adımına rağmen bu ülkede yaşanan gerginlik Lübnan ve Irak’ı da içine alarak büyüyor.

     

    Bağımsızlığının yıldönümü münasebetiyle kutlama törenlerinin yapıldığı Suriye’de yaşanan şiddet olayları bugün de 18 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Suriye güvenlik güçlerinin, Humus kentinde yaşanan son şiddet olaylarında hayatını kaybeden bir kişinin cenaze törenine ateş açması sonucu 18 kişi hayatını kaybetti.

     

    Göstericilerin üstüne ateş açan Suriye güvenlik güçlerinin daha sonra tanklarla göstericilere müdahale ettiğini belirten Reuters, göstericilerin sloganlarını daha da sertleştirdiğini ve Cumhurbaşkanı Beşşar Esed karşıtı sloganlar attığını duyurdu.

     

    Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in olağanüstü halin kaldırılması yönündeki adımının olayları yatıştırmadığı belirtilirken gösterilerin başladığı Dera kentinin 23 kilometre kuzeyindeki Harak kentindeki bir cenaze töreninde de Beşşar Esed’in istifası yönünde sloganlar atıldığı bildirildi.

     

    Öte yandan Suriye güvenlik güçleri bugün yaptığı operasyonda Irak’tan Suriye’ye gelen bir tırda çok sayıda silah ele geçirdi.

     

    Suriye Gümrük Müdürü Mustafa Bekai, durdurulan tırda çeşitli çap ve markalarda çok sayıda otomatik silahla el bombalarının ve çeşitli askeri teçhizatın ele geçirildiğini açıklarken Suriye Lübnan sınırındaki Cedide Yabus bölgesinde de Surişye’ye sokulmak istenen çok sayıda silahın ele geçirildiği ifade edildi.

     

    Irak hükümeti Suriye’ye kaçak yollarla silah gönderildiğine ilişkin iddiaları reddederken Suriye’ye yasadışı yollarla sokulmaya çalışılan silahlar Suriye ile Lübnan arasında yeni siyasi gerilimlere sebep oldu.

     

    Hizbullah, Suriye’nin silah sokarak ülkeyi istikrarsızlaştırdığını söylediği Sa’d Hariri liderliğindeki el-Mustakbel Partisi’ni, ABD ve İsrail planlarını uygulamaya çalışmakla suçladı. Hizbullah’ın Lübnan kabinesindeki bakanlarından Muhammed Funeyş, Hariri’nin Suriye’yi istikrarsızlaştırmaya yönelik çabalarının Lübnan içerisinde yeni gerginlikler yaratmaktan başka kimseye bir faydasının olmayacağını söyledi.

     

    Hizbullah’ın müttefiklerinden Lübnan Demokratik Parti’sinin Lideri Tallal Arslan da “Suriye’de yaşanan şiddet olayları konusunda İsrail ve Amerika’nın rolünü görmeyenler doğru iz üzerinde değildir” dedi.

     

    Suriye’nin ve Lübnan’daki Suriye müttefiki siyasi grupların suçlamalarına maruz kalan el-Mustakbel Partisi ise Suriye’yi istikrarsızlaştırma konusundaki suçlamaları reddetti. Lübnan’ın eski Başbakanı Fuad Sinyora, Sa’d Hariri’ye yöneltilen suçlamaların yargı yoluyla ispat edilemeyecek değersiz ithamlar olduğunu söyledi.