• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in, aylardır süren protesto gösterilerinin ardından 30 gün içerisinde görevden çekilmeyi kabul ettiği bildirildi.




    YDH- Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in, aylardır süren protesto gösterilerinin ardından 30 gün içerisinde görevden çekilmeyi kabul ettiği bildirildi.

     

    Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Körfez İşbirliği Örgütü’nün Yemen’le ilgili çözüm planını kabul ederek yargısal bir sürece tabi tutulmaması şartıyla 30 gün içerisinde görevlerini yardımcısına bırakarak çekileceğini açıkladı.

     

    BBC Arapça servisine demeç veren Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, istifası yönünde yapılan kitlesel gösterileri ülkeye yönelik bir darbe olarak niteledi ve el-Kaide’nin göstericilerin arasına sızdığını belirterek ülkede yaşanan bu durumun Batılı ülkeler açısından karmaşık sorunlar doğuracağını öne sürdü.

     

    Amerikan yönetiminin de Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in 30 gün içerisinde görevden ayrılma kararını olumlu karşıladığı bildiriliyor. Beyaz Saray’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada Yemen’de çatışan taraflara iktidarın barışçı bir şekilde intikali için hızlı hareket etmeleri çağrısında bulunuldu.

     

    Öte yandan Reuters haber ajansına demeç veren Yemenli muhalif liderlerden Yasin Numan, Ali Abdullah Salih’in çekilme kararını olumlu karşıladıklarını söylemekle birlikte Körfez İşbirliği Örgütü tarafından önerilen geçici hükümete katılmayacaklarını açıkladı.

     

    Yemenli muhalifler, Ali Abdullah Salih ve ailesine yargı dokunulmazlığı tanınmasını kabul etmeyeceklerini ifade ediyor.

     

    Suudi Arabistan ile 5 Körfez ülkesinin oluşturduğu Körfez İşbirliği Örgütü’nün Yemen’le ilgili çözüm önerisi Ali Abdullah Salih’in bir ay içerisinde görevini yardımcısı Abdurrabbih Mansur Hadi’ye bırakmasını, muhalif parti liderlerinden birinin başkanlığında bir geçici hükümet kurularak iki ay içerisinde seçimlere gidilmesini ve Ali Abdullah Salih ve ailesine yargı dokunulmazlığı tanınmasını öngörüyor.  

     

    Yemen’de yaklaşık iki aydır süren rejim karşıtı gösterilerde şimdiye kadar 120 kişinin öldüğü bildiriliyor.

     

    Ali Abdullah Salih, çekilmesi durumunda Zeynelabidin bin Ali ve Hüsnü Mübarek’ten sonra son dört ay içerisinde düzenlenen gösteriler sebebiyle görevini bırakmak zorunda kalan üçüncü cumhurbaşkanı olmuş olacak.