• 05/10/11 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Iraklı birçok siyasi liderin aksine Irak Genelkurmay Başkanı Babekr Zebari, Amerikan askerlerinin 2020 tarihinden önce çekilmesinin Irak’ın güvenliğine zarar vereceğini öne sürdü.




    YDH- Iraklı birçok siyasi liderin aksine Irak Genelkurmay Başkanı Babekr Zebari, Amerikan askerlerinin 2020 tarihinden önce çekilmesinin Irak’ın güvenliğine zarar vereceğini öne sürdü.

     

    İran’ın Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Irak Genelkurmay Başkanı Babekr Zebari, Amerikan askerlerinin 2020 yılından önce çekilmesinin Irak’ın güvenliğine zarar vereceğini öne sürerek Irak ordusunun tek başına ülkedeki güvenliği temin edemeyeceğini savundu.

     

    Irak’ın Akanews haber ajansına demeç veren Genelkurmay Başkanı Babekr Zebari, Irak ordusunun önümüzdeki en az 9 yıl içerisinde ülkenin kara ve hava sınırlarını koruyabilecek durumda olmadığını söyledi.

     

    Irak hükümeti ile Amerika arasında yapılan anlaşma, Amerikan askerlerinin bu yılın sonuna kadar Irak’tan tamamen çekilmesini öngörüyor.

     

    Irak Genelkurmay Başkanı Zebari, Amerikan askerlerinin öngörüldüğü gibi bu yıl içerisinde Irak’tan tamamen çekilmesi durumunda Irak’ın yabancı müdahalelere açık hale geleceğini öne sürdü.

     

    Bir süre önce sürpriz bir şekilde Bağdat’a gelerek Iraklı yetkililerle görüşmelerde bulunan Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’in Iraklı yetkililerden anlaşmanın revize edilmesini ve Amerikan askerlerinin Irak’taki kalış süresinin uzatılmasını talep ettiği bildirilmiş bunun üzerine başta Bağdat olmak üzere birçok kentte Amerikan askerlerinin öngörülen sürede çekilmesi yönünde gösteriler düzenlenmişti.

     

    Irak’ın etkili siyasi liderlerinden Mukteda Sadr, Amerikan askerlerinin Irak’ta kalmaya devam etmesi durumunda faaliyetlerini askıya aldığı Mehdi Ordusu’nun yeniden aktif hale geçirileceğini belirtirken Irak Başbakanı Nuri el-Maliki de Amerikan askerlerinin bu yıl sonuna kadar Irak’tan çekilmesini öngören anlaşmanın yürürlükte olduğunu vurgulamıştı.

     

    Amerikalı askeri yetkililer dün anlaşmanın süresinin uzatılması yönünde Irak hükümeti üzerinde baskı oluşturmak için Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşmüştü.