YDH- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bazı bakanlıkları birleştirerek bakanlarını görevden alma girişimi bu kez de Anayasayı Koruyucular Kurulu’na takıldı.
YDH- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bazı bakanlıkları birleştirerek bakanlarını görevden alma girişimi bu kez de Anayasayı Koruyucular Kurulu’na takıldı.
Altı yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca meclisle yaşadığı tüm sorunlarda bürokrasinin desteğini arkasında gören İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinmejad, Özel Kalem Müdürü Rahim Meşşai’yle özdeşleşen tutumu nedeniyle sistemin desteğini giderek kaybediyor.
İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi’yi görevden alma girişimi Devrim Lideri’nin vetosundan dönen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Özel Kalem Müdürü Rahim Meşşai ile ters düşen bakanları azletme konusunda geliştirdiği bakanlıkları birleştirme yöntemi, son altı yıllık iktidarı döneminde kendisine kayıtsız şartsız destek veren Anayasayı Koruyucular Kurulu’nun engeline takıldı.
Anayasayı Koruyucular Kurulu, hükümetin petrol bakanlığıyla enerji bakanlığının, refah bakanlığı ile sosyal güvenlik ve çalışma bakanlığının ve sanayi bakanlığı ile ticaret bakanlığının birleştirilmesi kararına karşı çıkan Meclis Başkanı Ali Laricani’yi haklı bularak hükümetin Petrol Bakanı Mesud Mirkazimi, Refah Bakanı Sadık Mahsuli ve Sanayi Bakanı Ali Ekber Mihrabiyan’ı kabine dışı bırakacak bu kararının yasadışı olduğuna hükmetti.
İran’dan yayın yapan Asriran haber sitesi, Anayasayı Koruyucular Kurulu Genel Sekreteri Ahmed Cenneti’nin Meclis Başkanı Ali Laricani’ye bir mektup göndererek bakanlıkların hükümet kararıyla değil meclis kararıyla birleştirilebileceğini açıkladı.
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, dün hükümetin üç bakanlığı birleştirme kararının yasadışı olduğunu belirtmiş ve bunun ancak meclis onayıyla olabileceğini ifade etmişti.
Anayasayı Koruyucular Kurulu Genel Sekreteri Ahmed Cenneti’nin gönderdiği yazıda anayasanın 133. Maddesi gereğince bakanlık yetkilerinde değişiklik yapmanın ve bakanlıkların birleştirilmesinin meclis onayı gerektirdiği belirtilerek meclis bu yönde bir karar vermediği sürece söz konusu bakanlıkların yetkilerinde ve bakanlarında herhangi bir değişikliğe gidilemeyeceği ifade edildi.
Anayasayı Koruyucular Kurulu ayrıca yeni ya da birleştirilen bakanlıkların bakanlarının yeni atanmış sayılacağına ve bu yüzden de meclisten güvenoyu alması gerektiğine hükmetti.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani’nin yasadışı diye nitelediği bakanlık birleştirme kararını savunan bu sabahki açıklamasında kendi hükümetinin İran tarihinin yasalara en fazla bağlı kalan hükümeti olduğunu iddia etmiş ve hükümetin bakanlık birleştirme kararında haklı olduğunun görülmesi için meclise ilgili yasayı bir kez daha okumasını tavsiye etmişti.
Ahmedinejad, “bazıları hükümeti yasadışı adımlar atmakla suçlamaya çalışıyor; ancak şimdiye kadar kimse bunu ispat edemedi. Sayın Meclis Başkanı kendini kanun sanıyor, meclis kendi işine baksın” demişti.
Anayasayı Koruyucular Kurulu, İran’da meclisle hükümet arasında yaşanan sorunlar konusunda nihai kararı veren tek yasal organ olma özelliği taşıyor.