Clinton, Esed’in çekilmesini biz değil, Türkiye ve Arabistan istesin

img
Clinton, Esed’in çekilmesini biz değil, Türkiye ve Arabistan istesin YDH

YDH- Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye ve Suudi Arabistan’dan Suriye’ye yönelik baskılarını arttırmasını istedi.




 

YDH- Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye ve Suudi Arabistan’dan Suriye’ye yönelik baskılarını arttırmasını istedi.

El-Arabiya televizyonunun haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’un Libya ve Suriye konusundaki tutumuna değindiği açıklamasında Beşşar Esed’in çekilmesini sağlamak için Amerika’nın tek taraflı adımlarının işlevsel olmadığını belirterek Türkiye ve Suudi Arabistan’dan Suriye’ye yönelik baskılarını arttırması gerektiğini söyledi.

Washington’un Libya ve Suriye konusundaki tutumunu savunan Clinton, “Başkan Obama, tek başına adım atmıyor ve Amerikan çıkarlarıyla uyumlu olmayan rejimleri durdurmak için güç kullanmaktan sakınıyor. Biz, şu an Libya ve Suriye’ye karşı ‘akıllı güç’ kullanıyoruz” dedi.

Savunma Bakanı Leon Panetta ile Washington’daki Ulusal Güvenlik Akademisinde bir konuşma yapan Clinton, “bölge ülkelerinin Libya bunalımı konusunda Amerika ile yaptığı işbirliği ve Arap ülkelerinin Libya konusunda ve şimdi de muhtemelen Suriye halkının korunması konusunda Batı ile yapacağı işbirliği, bu ‘akıllı güc”ün örneklerindedir” dedi.

Arap ülkelerinin sivillerin korunması için NATO ile yaptığı işbirliğinin bu “akıllı güç” taktiğinin en önemli ve kilit sonuçları arasında yer aldığını belirten Clinton, “Amerikan hükümetinin tek başlına Esed’in çekilmesini istemesi, yanlış olur. Böylesi bir talebin söz konusu edilmesi, uzun vadede Washington ile Şam arasındaki ilişkiler ve Amerika’nın Suriye ile olan sınırlı ticari ilişkileri açısından verimli sonuçlar doğurmaz. Ama eğer Türkiye ve Suudi Arabistan böylesi bir talepte (Esed’in çekilmesi) bulunursa bunu dikkate almaktan başka bir yol kalmayacaktır” dedi.

  



Makaleler

Güncel