ABD ve Arap müttefiklerinden yeni Suriye atağı

img
ABD ve Arap müttefiklerinden yeni Suriye atağı YDH

YDH- BM İnsan Hakları Komitesi, Amerika ve Arap müttefiklerinin girişimiyle Suriye’deki insan hakları durumuyla ilgili araştırma yapmak üzere bağımsız bir komisyon kurulmasını kabul etti.




 

YDH- BM İnsan Hakları Komitesi, Amerika ve Arap müttefiklerinin girişimiyle Suriye’deki insan hakları durumuyla ilgili araştırma yapmak üzere bağımsız bir komisyon kurulmasını kabul etti.

İsna haber ajansının bildirdiğine göre Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Amerika, Avrupa Birliği, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Kuveyt’in önerisiyle Salı günü olağanüstü toplandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, 4 ülkenin ret, 9 ülkenin çekimser oyuna karşılık 33 ülkenin kabul oyuyla Suriye’deki insan hakları durumuyla ilgili araştırma yapmak üzere bağımsız bir komisyon kurulmasını kabul etti.

Teklife, Rusya, Çin, Ekvador ve Küba'nın aleyhte oy verdiği bildirildi.

BM İnsan Hakları Komitesi’nin pazartesi günkü oturumunda aralarında Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Kuveyt gibi Arap ülkelerinin de bulunduğu 25 Batılı ülke, Suriye’de insanlığa karşı suç işlendiğini öne sürerek Suriye’deki durumun araştırılması için bağımsız bir komisyon kurulması teklifinde bulunmuştu.

Öte yandan Amerika'nın Suriye Büyükelçisi Robert Ford'un Golan Tepeleri'nin Casim kentine gittiği bildirildi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Büyükelçi Robert Ford'un gittiği Casim kentinde 4 saat kaldığını açıkladı.

Robert Ford, daha önce de Şam yönetiminden izin almaksızın gittiği Hama kentinde devrimcilerin sevgi gösterileriyle karşılanmış; Ford'un Hama ziyareti, Şam yönetiminin ve Suriye halkının tepkisine neden olmuştu. 

Amerika'nın Şam büyükelçiliği kaynakları, Robert Ford'un Dera iline bağlı Casim kentine yaptığı ziyaretin Şam yönetiminin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini açıkladı. 

Casim kentinde geçtiğimiz mayıs ayında yaşanan olaylarda 12 kişi hayatını kaybetmişti.



Makaleler

Güncel