Ankara, Şam konusunda giderek Washington’a yaklaşıyor

img
Ankara, Şam konusunda giderek Washington’a yaklaşıyor YDH

YDH- New York’ta bir araya gelen Suriyeli muhaliflerin Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştüğü bildirildi.




 

YDH- New York’ta bir araya gelen Suriyeli muhaliflerin Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştüğü bildirildi.

Londra’da yayımlanan el-Hayat gazetesi, Amerika ile Türkiye’nin Suriye politikasının giderek birbirine yakınlaştığını belirttiği haberinde Suriye rejimini devirmek için bütün kapıları zorlayan ABD’nin Suriyeli muhalifleri New York’ta topladığını belirterek, muhaliflerin yanında yer alan Türkiye hükümetinin Şam yönetimiyle bütün ilişkilerini kesmesinin beklendiğini yazdı.

Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Usame Mecd el-Hayat’a verdiği demeçte, New York’ta Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği ve aralarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu Türki heyeti ile görüştüğünü söyledi.

Başbakan Erdoğan ile kısa, ancak Başbakan’ın danışmanları ve AK Parti yetkilileri ile uzun bir görüşme gerçekleştiğini belirten Usame Mecd, görüşmede Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumunu ve muhaliflere yapabileceği yardımları müzakere ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye konusunu çok sakin ve ayrıntılı bir şekilde izlediğini belirten Mecid, Erdoğan’ın Suriye konusunda, ticari ilişkileri kesmesini gündeme getirebileceğini ifade etti.

Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacmi 2009 yılına kıyasla yüzde 30 artarak 2010 yılında 2 milyar 270 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Başbakan Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik yaptırımlarla ilgili atacağı adımları Suriye’den sığınanlar için kurulan mülteci kamplarına yapacağı ziyaret sırasında açıklamasının beklendiğini kaydeden el-Hayat, Şam yönetiminin içeride başlattığı Türkiye aleyhtarı propagandanın Ankara’nın tutumunu sertleştirmesine neden olduğunu öne sürdü.

Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere büro açma izni vermesiyle Suriye ordusundan ayrılan askerlerin rejime karşı silahlı mücadele başlatma kararının eş zamanlı geliştiğine dikkat çeken gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Town’ın yaptığı açıklamada, “Suriyeli muhaliflerin silaha başvurmalarında garipsenecek bir durum söz konusu değil, kendilerini savunuyorlar. Ayrıca durumun şu andakinden kötüye gitmesi muhtemel değil” dediğini duyurdu.



Makaleler

Güncel