Irak, Suriye konusunda bağımsız bir politika izliyor

img
Irak, Suriye konusunda bağımsız bir politika izliyor YDH

YDH- Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin oylamasına katılmayan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin konuyla ilgili tutumunu savundu.




 

YDH- Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin oylamasına katılmayan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin konuyla ilgili tutumunu savundu.

El-Cezire televizyonunun haberine göre Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında Irak’ın Arap Birliği’nin Suriye ile ilgili kararına yönelik tutumunu meselenin hassasiyetine değinerek savundu ve Suriye’de yaşanan her türlü olayın Irak’ı doğrudan etkilediğini söyledi.

“Suriye, dost ve bölgenin önemli bir ülkesidir. Biz Suriye ile iyi ilişkilere sahibiz. Suriye bizim en zor zamanlarımızda yüz binlerce Iraklıya ev sahipliği yaptı” diyen Zebari, bununla birlikte Irak’ın kuzey Afrika’da ya da Fars Körfezi civarındaki Arap ülkelerinden farklı bir durumda olduğunu, Suriye’de yaşanan her olayın Irak’ı doğrudan etkilediğini söyledi.

Arap Birliği’nin Suriye konusundaki çözüm planının bir anda uygulamaya konulmasına karşı olduklarını planın aşamalı olarak yürürlüğe konulması gerektiğini savunan Zebari, hedefin Suriye hükümetiyle muhalifleri bir ulusal diyalog çerçevesinde bir araya getirmek olması gerektiğini ifade etti.

Irak’ın Suriye konusunda bağımsız bir politika izlediğini ve Suriye’ye dışarıdan müdahalede bulunulmasına karşı çıktığını belirten Zebari, Irak’ın büyükelçisini Suriye’den çekmeyeceğini de açıkladı.

Irak’ın Suriye’de yaşanan olayların araştırılması için kurulacak komisyonda yer almak istediğini de belirten Zebari, “Suriye’de hükümet ve muhalifler birbirinden farklı açıklamalar yapıyorlar. Ancak bağımsız bir komite bu sorunu çözebilir” dedi.

Arap Birliği’nin Suriye konusundaki kararına ilişkin oylamaya Lübnan ve Yemen aleyhte oy verirken Irak oylamaya katılmamıştı.