Suriye'de yeni dönem İsrail’i nasıl etkileyecek?

13 Ocak 2025

«İsrail'in Suriye'deki askeri eylemlerine karşılık olarak bile İsrail'e karşı savaşmak onlar için yakın vadede öncelikli olmayacaktır. Uzun vadede ise Esed sonrası dönem, Suriye'de istikrarlı ve ılımlı bir merkezi hükümetin ortaya çıkmasına bağlı olarak Suriye ile İsrail arasındaki diplomatik görüşmelerin yenilenmesi için fırsatlar yaratabilir.»

YDH- İsrail ordusunun Dado Disiplinlerarası Askeri Çalışmalar Merkezi'nde analist olarak çalışan Carmit Valensi, İsrail Ulusal Güvenlik Enstitüsü’nde (INSS) yayımlanan makalesinde, Suriye'deki gelişmelerin, İsrail için hem zorluklar hem de fırsatlar yarattığını öne sürerek Colani’nin itidalli açıklamaları ve Rusya'nın zayıflığının, diplomatik angajman için fırsatlar sunacağını, dahası, İsrail’in, istikrarlı bir Suriye ve aşırılık yanlısı aktörlerin üreme alanı olan bir Suriye olasılıklarına karşı hazırlıklı olması gerektiğini açıklıyor.

Suriye'deki gelişmeler İsrail'e hem yeni zorluklar hem de potansiyel fırsatlar sunmaktadır. Ahmed el-Şara liderliğindeki yeni rejimin politikasının belirsizliği ve sahada gelişen durum, İsrail'in ortaya çıkan tehditlerle, Türkiye de dahil olmak üzere kilit aktörlerin belirsiz niyetleriyle ve İran-Hizbullah ekseninin Suriye'de yeniden kurulma ihtimaliyle başa çıkabilmek için yüksek seviyede askeri hazırlığı sürdürmesini gerektiriyor.

Aynı zamanda el-Şara'nın İsrail'e yönelik itidalli açıklamaları, ılımlı unsurların varlığı ve İran liderliğindeki “direniş ekseninin” yanı sıra Rusya'nın Suriye'deki zayıflığı diplomatik angajman için fırsatlar yaratabilir.

İsrail her iki senaryoya da hazırlıklı olmalıdır: ılımlı ve etkili bir rejim tarafından yönetilen istikrarlı bir Suriye ya da İsrail'in güvenliğini tehdit edebilecek aşırılık yanlısı aktörler için bir üreme alanı olarak hizmet eden bir Suriye.

Bu yaklaşım askeri kararlılığı, İsrail'in sınırlarını korumasını, bölgeyi istikrara kavuşturma çabalarına katılmasını, varlıklarını öne çıkarmasını ve hem bölgesel hem de uluslararası arenadaki konumunu önemli ölçüde iyileştirmesini sağlayacak ölçülü diplomatik ve insani çabalarla birleştirmelidir.

 

Genel bakış

İsyancı grup Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) sadece 13 gün içinde Şam'ın kontrolünü ele geçirerek 13 yıldır süren Suriye iç savaşına son verdi. Bu, Suriye'nin siyasi ve askeri manzarasında bir değişime işaret ediyordu. HTŞ'nin Şam'ı ele geçirmesi “mükemmel bir fırtına” ile sonuçlanan koşulların bir araya gelmesinin sonucuydu.

İsrail ile devam eden savaş İran'ı ve özellikle de vekilleri Hizbullah ve Hamas'ı daha önce görülmemiş bir zayıflık pozisyonunda bırakarak Suriye'deki varlıklarını önemli ölçüde zayıflattı ve isyancıların hızla ilerlemesini sağladı.

Ukrayna'daki savaşla meşgul olan Rusya, Suriye'deki varlığını ve müdahalesini azalttı. Suriye ordusunun çöküşüne tanıklık eden Moskova, Esed rejimini kurtarmanın beyhude olduğu sonucuna vardı.

HTŞ'nin cihatçı köklerine rağmen, Suriye nüfusunun önemli bir kesimi Esed yönetiminden ve kötüleşen yaşam koşullarından duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle HTŞ'nin mücadelesini destekliyor gibi görünüyordu. Bu arada, siyasi ve askeri elitin rejime olan güvenindeki çatlaklar Esed'in hızlı düşüşüne zemin hazırladı.

 

Yeni hükümet, eski zorluklar

HTŞ, Ebu Muhammed el-Colani olarak da bilinen lideri Ahmed el-Şara'nın el-Kaide'nin Suriye kolu (eski adıyla Nusra Cephesi) ile bağlarını kopararak yerel bir Suriye örgütü kurmasından bir yıl sonra, Ocak 2017'de kuruldu. IŞİD ve el-Kaide ile ideolojik anlaşmazlıkların bir sonucu olarak el-Şara, Beşşar Esed rejimini devirmek öncelikli hedefiyle bağımsız bir yol benimsedi.

HTŞ 2018'den bu yana Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde yaklaşık 3,4 milyonluk bir nüfusa hükmediyor. Bir milyondan fazla yerinden edilmiş kişi de dahil olmak üzere insani krize rağmen, grup nispeten istikrarlı bir yönetim modeli kurmayı başardı ve Türkiye'nin desteğiyle bölgeye bir miktar ekonomik istikrar getirmeyi başardı.

Cihatçı köklerine rağmen HTŞ genel olarak pragmatik bir yaklaşım benimsemiş, İslam hukukunu şiddetle dayatmaktan kaçınmış ve belli ölçüde özgürlüğe izin vermiştir. Ancak İdlib'deki deneyimden, ciddi siyasi ve güvenlik sorunlarının yanı sıra ciddi ekonomik ve enerji krizleriyle karşı karşıya olan 23 milyon nüfuslu bir ülkeyi yönetme becerisi hakkında sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken.

HTŞ son yıllarda göreceli bir ılımlılaşma sürecine girmiş olsa da, aşırı bir dini ideolojinin yönetimi ele geçirmesinden ya da en azından otoriter yönetim biçimlerinin benimsenmesinden endişe ediliyor. Dahası, el-Şara ılımlılığı gerçekten benimsemiş olsa bile, hem siyasi hem de askeri liderlikte hala aşırılık yanlıları tarafından kuşatılmış durumda ve bu da yeni bir rota çizme ve Suriye'nin karmaşık siyasi manzarasını istikrara kavuşturma çabalarını engelleyebilir.

Ancak şu ana kadar el-Şara yönetimindeki geçiş süreci, münferit protestolar ve tek tük şiddet eylemleri dışında nispeten sakin geçti. Yeni rejim, dışişleri, savunma ve diğer hükümet bakanlarının atanması ve Suriye'nin dış ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinin hızlandırılması da dahil olmak üzere istikrar tedbirlerini hızla uygulamaya koyuyor.

El-Şara bir aydan kısa bir süre içinde bir dizi bölgesel ve uluslararası lideri ağırladı ve bu liderlerin çoğu Suriye ile diplomatik ilişkilerini yenilediklerini açıkladı. Suriye'nin siyasi geleceğine gelince, el-Şara bir anayasa taslağı hazırlama ve seçimlere gitme sözü verdi; ancak bu ancak istikrar sağlandıktan sonra -ki bu süreç yaklaşık dört yıl sürebilir- ve nihai hedef Suriye'yi yeniden birleştirmek olacak.

Askeri cephede ise el-Şara, silahlı milisleri merkezi siyasi liderliğin otoritesi altında faaliyet gösterecek yeni bir askeri ve güvenlik kurumunda birleştirmek için çalışıyor. Ayrıca eski Suriye ordusu personelinin durumunu ele alıyor ve çeşitli isyancı gruplardan merkezi hükümete silah transferini denetliyor. Bu askeri tedbirler göreceli bir uzlaşıyla ilerlese de, önemli zorluklar devam ediyor ve süreç henüz tamamlanmış değil.

Ekonomik krizin üstesinden gelmek ve iç savaşın yol açtığı hasarı (250 milyar ila 400 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor) onarmak için yeni rejimin başta insani yardım ve Esed döneminde İran'dan boru hattıyla getirilen petrol olmak üzere acil uluslararası yardıma ihtiyacı olacak.

Katar gibi bazı bölge ülkeleri şimdiden yardım sağlamaya başladı. Ancak kritik faktör ABD'nin 2019 yılında kabul ettiği ve Esed rejimine ekonomik destek sağlayan kuruluşlara yaptırım uygulanmasını öngören Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımları uygulamaya devam edip etmeme kararıdır.

 

Kilit aktörler-başarılar ve kayıplar

Türkiye- Türkiye iç savaş boyunca Esed rejimine karşı isyancıları destekledi ve şimdi bu katılımının meyvelerini topluyor. Türkiye'nin Suriye'nin geleceğinin şekillendirilmesinde merkezi bir rol oynaması bekleniyor; hatta İran ve Rusya'nın ülkede oynadıkları rolden bile daha önemli bir rol oynaması muhtemel.

Yıllar boyunca Ankara'nın Suriye politikası iki temel çıkar doğrultusunda şekillendi: Kürt özerk bölgesini küçültmek ve algılanan tehdidi Türk topraklarından uzaklaştırmak ve şu anda Türkiye'de bulunan ve rejim için ekonomik ve siyasi bir yük oluşturan 3,5 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmının geri dönüşünü kolaylaştırmak. Ayrıca, sınırları içinde el-Kaide ve IŞİD tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarıyla uğraşan Türkiye, Suriye'nin cihatçı terörizm için yeni bir merkez haline gelmesini önlemeyi amaçlamıştır.

Ayrıca Suriye'deki mevcut durum, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi çeşitli etki araçlarına sahip bölgesel bir güç olarak konumlandırma yönündeki milliyetçi arzularına da uygun düşmektedir. Kısa vadede Türkiye'nin Suriye Ulusal Ordusu (SNA) gibi silahlı vekil grupları aracılığıyla Kürtleri zayıflatma fırsatını değerlendirmesi bekleniyor.

Türkiye muhtemelen siyasi süreçleri destekleyerek, orduyu inşa ederek ve ülkenin beklenen ekonomik rehabilitasyonuna katkıda bulunarak Suriye'deki etkisini güçlendirecektir.

Ankara ayrıca Suriye'ye Türk üretimi çeşitli askeri teçhizat sağlayan önemli bir tedarikçi haline gelebilir. Buna ek olarak, yeni Suriye rejimi ile askeri ve stratejik bir ittifak kurulması için bastırabilir; bu ittifak Suriye'nin askeri ve siyasi kararları üzerindeki etkisini güvence altına alacak ve belki de Türkiye'nin Suriye'de asker bulundurmasına ve ele geçirdiği bölgelerin kontrolünü elinde tutmasına izin verecektir.

Hatta el-Şara, “iç savaş sırasında milyonlarca Suriyeliye sığınma imkânı sunan Türkiye'nin Suriye'nin yeniden inşasında diğer ülkelere göre önceliğe sahip olacağını” ifade etmiştir.

Katar- Türkiye gibi Katar da yıllarca Suriyeli isyancıları destekledi. Ancak son yıllarda Esed ile diyalog arayışında olan Ankara'nın ve Esed'i kendi etki alanlarına çekmeye çalışan diğer Körfez Arap ülkelerinin aksine Katar, Esed'in diplomatik olarak tanınmasını ve Arap dünyasına geri dönmesini reddederek katı bir duruş sergiledi.

Bu tavizsiz duruşu Katar'ı Suriye'de kilit bir oyuncu konumuna getirmiş olsa da, şu anda etki açısından Türkiye'ye göre ikincil bir rol oynamaktadır. Katar'ın bu tutumu aynı zamanda onu, Suriye'deki yeni rejime nasıl yaklaşacakları konusunda halen yollarını bulmaya çalışan komşuları Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan da ayırıyor.

Esed rejiminin düşmesine yol açan olaylardan sonraki bir hafta içinde Doha Şam'da büyükelçiliğini açtı ve insani yardım sağlamaya başladı. Suriye'nin yeniden inşasına yönelik ekonomik projelerde Türkiye ile işbirliği yapıyor.

Katar ve Türkiye ayrıca Suriye üzerinden Avrupa'ya uzanacak bir doğalgaz boru hattı inşa etme planlarını da yenileyebilir.

Kürtler- Suriye'de sayıları yaklaşık 2,5 milyonu bulan Kürt azınlığın durumu, ülkedeki karışıklıklardan bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Bugün Suriye'deki başlıca askeri çatışma kuzeydoğudaki Kürt özerk bölgesine karşı yürütülüyor.

Ankara, Kürt güçlerini batıdaki kilit noktalardan başarıyla çıkardıktan sonra Fırat Nehri'nin doğusundaki bölgelerden de çıkarmak için Suriye'deki askeri operasyonlarını genişletme tehdidinde bulundu.

Kürt güçlerinin lideri Mazlum Abdi, Suriye-Türkiye sınırının bazı bölümleri boyunca “silahtan arındırılmış bölgeler” kurulmasını önerdi ve Kürt güçlerini gelecekteki bir Suriye ordusuna entegre etme isteğini dile getirdi. Ancak Türkiye bu tür uzlaşma önerilerini reddetti ve Kürt güçlerinin Suriye'nin kuzeyindeki stratejik bölgelerden çıkarılması için bastırmaya devam ediyor.

Kürtler, büyük ölçüde Amerikan ve uluslararası desteğe bağımlı, istikrarsız bir konumda kalmaya devam ediyor.

İran: Esed rejiminin düşmesi, Hizbullah da dahil olmak üzere Suriye'deki güçlerini ve varlıklarını geri çekmek zorunda kalan İran için ciddi bir gerileme anlamına geliyor. Sonuç olarak İran bölgedeki kritik bir stratejik dayanak noktasını kaybetti. İran'ın isyancılara karşı Esed'i aktif olarak desteklemekten kaçınma kararı Devrim Muhafızları içinde sert eleştirilere yol açtı ve İran'ın iç istikrarı üzerindeki potansiyel yansımalarına ilişkin korkuları arttırdı.

İran rejimi ayrıca son gelişmelerin arkasında Türkiye'nin olduğu ve Suriye'nin geleceğinde başat aktör olacağı gerçeğiyle de yüzleşiyor. Bu aşamada İran, Suriye'de yeni rejime muhalif yerel gruplarla ittifak kurma fırsatı sağlayabilecek istikrarsızlık senaryolarına bel bağlayarak bekle ve gör yaklaşımını benimsedi.

Rusya: Suriye'deki güçlerinin çoğunu çekmek zorunda kalan Rusya, şu anda Türkiye ve yeni rejimle anlaşmalar arayarak Suriye'nin batısındaki iki askeri üssünü, Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'nü korumaya odaklanmış durumda.

Rusya, Suriye'deki yeni hükümet üzerinde, özellikle de tahıl tedariki yoluyla (Suriye'nin buğday ithalatının büyük bir kısmı Rusya'dan geliyor) hala nüfuz sahibi. HTŞ, hava kuvvetleri yıllardır İdlib vilayetine ve isyancı örgütlere saldıran ve şimdi de Esed'e siyasi sığınma hakkı tanıyan Rusya'yı düşman olarak görse de HTŞ'nin şimdiye kadarki pragmatik yaklaşımı iki taraf arasında potansiyel bir işbirliği için alan bırakıyor.

ABD- Suriye'deki gelişmeler, özellikle İran ve Rusya'ya karşı tutumu açısından Washington'un işine yaradı. Esed rejimiyle yıllarca diplomatik ilişki kurmayan ABD, Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara A. Leaf başkanlığındaki bir heyeti el-Şara ile görüşmek üzere hızla Şam'a gönderdi.

Görüşme, el-Şara'nın başına konan ödülün kaldırıldığının açıklanmasıyla sona erdi. Zaman içinde ABD yönetimi, özellikle IŞİD ve İran'a karşı çabalarda yeni Suriye ile ittifaklarını güçlendirmek için, HTŞ'yi terör örgütleri listesinden çıkarmanın yanı sıra Sezar Yasası kapsamında Suriye'ye uygulanan yaptırımları hafifletmeyi veya kaldırmayı da düşünebilir. Ancak Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi, ABD'nin Suriye'ye olan ilgisinin düzeyi konusunda belirsizlikler yaratmaktadır.

Trump ilk döneminde Amerikan güçlerini Suriye'den çıkarmaya çalışmış ancak danışmanlarının baskısıyla bu kararından vazgeçmiştir. Geçmişte önerdiği gibi Amerikan güçlerinin hızlı bir şekilde çekilmesi Kürt özerk bölgesinin çökmesine yol açabilir, IŞİD gibi aşırılık yanlısı grupların faaliyetlerini teşvik edebilir ve Suriye'nin istikrara kavuşturulması çabalarını baltalayabilir.

Bölgesel bir perspektiften bakıldığında, bölgedeki pek çok kişinin -Ürdünlüler, Mısırlılar, Suriyeliler ve Birleşik Arap Emirlikleri- el-Şara ve yakın çevresinin gelecekteki niyetleri konusunda endişeli olduğu ve onu “kuzu postuna bürünmüş bir kurt” olarak gördüğü görülmektedir.

Pek çok kişi bu politikanın, Golan Tepeleri'nde İsrail'e karşı Müslüman Kardeşler'in Hamas benzeri bir kolunun kurulması; Ürdün ve Mısır başta olmak üzere bölgedeki rejimleri istikrarsızlaştırmak isteyen İslamcı gruplara ilham kaynağı olması; Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır gibi pragmatik Sünni ülkeler ağıyla rekabet edebilecek, aralarında Türkiye, Katar ve yeni Suriye'nin de bulunduğu Müslüman Kardeşler'e bağlı bir devletler ağının ortaya çıkmasını teşvik etmesi gibi yıkıcı faaliyetlere dönüşmesinin an meselesi olduğuna inanıyor.

 

İsrail için çıkarımlar

El-Şara'nın pragmatik ve ılımlı bir imaj çizme çabası İsrail'le ilgili açıklamalarında da kendini gösteriyor.

Aralık ayında medyaya verdiği birkaç mülakatta el-Şara İsrail hakkında temkinli, ölçülü ve hatta kısmen olumlu bir şekilde konuştu. Örneğin, İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan Ayrılma Anlaşması'na bağlı kalacağını taahhüt etti ve Suriye'nin İsrail ile çatışmakla değil ülkeyi yeniden inşa etmekle ilgilendiğini ileri sürdü. El-Şara ayrıca Suriye'nin İsrail ya da başka bir ülkeye karşı saldırılar için bir üs olarak kullanılmasına izin vermeyeceğini ifade etti.

Aynı zamanda İsrail'i Suriye'deki saldırılarını durdurmaya ve sınırın Suriye tarafında Birleşmiş Milletler Ayrılma Gözlemci Gücü (UNDOF) yönetimindeki yaklaşık 235 kilometrekarelik bir alanda ele geçirdiği tampon bölgeden çekilmeye çağırdı.

El-Şara'ya göre İsrail'in Suriye'deki operasyonlarına gerekçe olarak gösterdiği Hizbullah ve İranlı milislerin varlığı artık geçerli değil. El-Şara'nın niyetleri ve Suriye'nin geleceğine ilişkin belirsizlik sürerken, ortaya çıkan gerçeklik İsrail için hem zorluklar hem de fırsatlar yaratabilir.

Olayların seyri İsrail'e üç ana seçenek sunuyor:

1.Suriye'nin Golan Tepeleri'ni ele geçirmek ve Suriye cephe hattına kadar ilerlemek de dahil olmak üzere (sınırın her iki tarafındaki sönmüş volkanlar dizisi) askerden arındırılmasını doğrudan etkilemek;

2.Tampon bölgenin ve Hermon Dağı'nın kontrolünü ele geçirmek ve gerçek ateşle uygulanan askerden arındırılmış bir bölge yaratma çabalarını etkilemek;

3.ABD sponsorluğunda ve Türkiye ile koordinasyon halinde yeni rejimle istikrarlı bir anlayış çerçevesi oluşturmaya dayalı şartlı bir askeri geri çekilme.

Bu yazı yazılırken İsrail ikinci seçeneği tercih etmişti. Ancak sonuçların analizi, üçüncü seçeneğin İsrail'in uzun vadeli askeri ve stratejik hedefleriyle daha uyumlu olduğunu göstermektedir.

 

Olumlu yönler

İsrail'in bakış açısına göre Suriye'nin geleceğinin şekillendirilmesinde olumlu bir senaryo birkaç kilit unsuru içeriyor: İran'ın “direniş ekseninin” ve etkisinin olmaması; İsrail'e düşman olmayan ve hatta diplomatik görüşmeler yapmaya istekli istikrarlı yeni bir rejim; ve IŞİD gibi aşırılık yanlısı gruplardan gelen tehditlerle mücadele edebilecek işleyen bir Suriye ordusu.

Bu aşamada “direniş eksenine” verilen zarar büyüktür ve Suriye'nin bu eksenden kopması, ekseni rehabilite etme çabalarını daha da zayıflatacaktır. Şu anda İsrail sınırına yakın isyancı grupların çoğu HTŞ'ye mensup değil (ya da onunla özdeşleşmiyor). Bunlar arasında Özgür Suriye Ordusu'nun kalıntıları ve İsrail'e karşı olumlu bir tutum sergileyen ve daha önce İsrail ile işbirliği yapmış olan Dürzi güçleri de yer alıyor.

Suriye'nin etkili bir merkezi otoriteye sahip olmaması ve İsrail sınırı yakınlarında aşırılık yanlısı cihatçı grupların yükselişiyle ilgili endişeler devam etse de isyancı grupların askeri kabiliyetleri İran ve vekillerininkinden daha düşük.

Dahası, başlıca düşmanları Esed-İran-Hizbullah ekseninin yanı sıra Suriye içindeki diğer gruplar. Sonuç olarak, İsrail'in Suriye'deki askeri eylemlerine karşılık olarak bile İsrail'e karşı savaşmak onlar için yakın vadede öncelikli olmayacaktır.

Uzun vadede ise Esed sonrası dönem, Suriye'de istikrarlı ve ılımlı bir merkezi hükümetin ortaya çıkmasına bağlı olarak Suriye ile İsrail arasındaki diplomatik görüşmelerin yenilenmesi için fırsatlar yaratabilir.

O zamana kadar İsrail, ABD, Ürdün ve İbrahim Anlaşması ülkeleri ile aşağıda açıklanan ilişkileri sayesinde bölgedeki konumunu ve etkisini geliştirme fırsatına sahiptir.

 

Olumsuz potansiyel

İsrail için olumsuz bir senaryo, İsrail'e düşman cihatçı bir İslamcı rejimin gelişmesini, bölgede daha geniş bir İslamcı kampın güçlenmesini ve İsrail sınırı boyunca istikrarsızlık, kaos ve şiddetin yayılmasını içerir. Bu koşullar İran ve vekillerinin Suriye sahasındaki varlıklarını yenilemeleri için verimli bir zemin oluşturabilir.

Birçok cephede bir yılı aşkın süredir devam eden savaşın ardından İsrail, Suriye'deki istikrarsızlığın kendi topraklarına da sıçrayabileceği endişesini dile getirdi. Bunun üzerine İsrail, Suriye ordusunun askeri kapasitesini, özellikle de stratejik silahlarını önemli ölçüde azaltmayı ve bu silahların düşman grupların eline geçmesini önlemeyi amaçlayan bir dizi kapsamlı hava ve deniz saldırısı da dahil olmak üzere acil önleyici tedbirler aldı.

Buna ek olarak İsrail, 1974 ateşkes anlaşması uyarınca oluşturulan askerden arındırılmış tampon bölgenin kontrolünü ele geçirdi. İsrail bunun sınırlarını güvence altına almak, istikrarı korumak ve tampon bölgenin bütünlüğünü muhafaza etmek amacıyla alınan geçici bir tedbir olduğunu vurgulamıştır. Ancak Suriye, bölge ve uluslararası perspektiften bakıldığında İsrail'in toprak ele geçirmesi ve tek taraflı eylemleri Suriye'ye karşı saldırgan ve düşmanca bir tutum olarak görülüyor.

HTŞ ve Suriye'deki diğer aşırılık yanlısı gruplar öncelikli olarak iç sorunlara odaklanmış olsalar da son zamanlarda dikkatleri, kamuoyu ve medya söyleminde de görüldüğü üzere İsrail'e yönelmiştir. Bu değişim, el-Şara'nın örgütün ayrılma anlaşmasına saygı gösterme ve İsrail ile çatışmadan kaçınma niyetinde olduğuna dair açıklamalarına rağmen gerçekleşiyor.

Dahası, İsrail'in eylemleri, İsrail'in faaliyetleri nedeniyle kontrolünü sağlayamayan veya egemenliğini kullanamayan Suriye'nin yeni hükümetinin meşruiyetini zayıflatabilir ve istemeden de olsa aşırılık yanlısı unsurları güçlendirebilir.

Şu anda Suriye'deki söylem esas olarak İsrail'in eylemlerine ve bunun sonucunda ortaya çıkan sivil kayıplar, Suriye'nin güneyindeki evlerin ve tarım arazilerinin tahrip edilmesi ve yerel halkın İsrail ordusunun tampon bölgeden çekilmesini talep eden gösterileri de dahil olmak üzere fiziksel hasara odaklanıyor.

İsrail ordusunun varlığının devam etmesi halinde bu tür olayların ve yerel halkın muhalefetinin artması muhtemeldir.

Bu arada İsrail'in Suriye'deki eylemlerine yönelik uluslararası eleştiriler de artıyor ve İsrail, Suriye'nin egemenliğini ihlal etmek ve aşırılık yanlısı grupların ekmeğine yağ sürmekle suçlanıyor. Buna karşılık İsrail, Türkiye ve diğerlerinin İsrail ordusu güçlerini Golan Tepeleri'nde yeni kontrol ettiği topraklardan çıkarmak için yakında uluslararası çabalar ve potansiyel olarak askeri çabalar başlatacağını bekleyebilir.

Dahası, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığı zaman içinde genişleyebilir (“danışman” olarak tanımlansa bile), bu da İsrail'in orada operasyon yapma kabiliyetini kısıtlar ve İsrail ordusu güçleriyle sürtüşmeye yol açabilir.

İran'ın “direniş ekseni” yeni Suriye rejimi veya Türkiye tarafından durdurulmadan Hizbullah'a silah transferine devam ederse çatışma olasılığı artacaktır. Nihayetinde, Suriye topraklarında yerel halkla sürtüşmeye yol açacak herhangi bir işgal önemli riskler doğuracak ve hatta Golan Tepeleri'nin Suriye egemenliğine geri verilmesi çağrılarını yeniden alevlendirebilecektir.

 

Eylem önerileri

Önerilen üç seçenekten üçüncüsü -Amerikan sponsorluğu ve Türkiye ile işbirliği altında yeni rejimle istikrarlı bir anlayışlar dizisi oluşturmak- tavsiye edilmektedir. Bu yaklaşım sadece İsrail'in askeri yeteneklerini (tampon bölgeyi kontrol etme, askeri saldırılar ve bunları arttırma potansiyeli) değil, aynı zamanda askeri harekatın olumsuz etkilerini azaltmak ve askeri varlık gerektirmeden uzun vadeli güvenlik tesis etmek için diplomatik, sivil ve insani çabalarını da vurgulamaktadır. Bu çerçevede aşağıdaki adımlar önerilmektedir:

1. Suriye'nin geleceğinin belirsizliği -özellikle de hükümetinin ve diğer cihatçı grupların İsrail'e yönelik eylemleriyle ilgili olarak- yeni bir sınır savunma stratejisinin geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu plan tampon bölge sorununu ve UNDOF'un rolünü ele almalı, İsrail'in bölgedeki varlığının geçici olduğunu ve başta sınırın Suriye tarafını güvence altına alabilecek sorumlu ve ılımlı bir gücün ortaya çıkması olmak üzere İsrail'in çıkarlarını koruyacak kilit meselelerin çözümüne bağlı olduğunu açık bir diplomatik beyanla birlikte sunmalıdır. Bu gelişme, İsrail'in kısa vadede tampon bölgeden tek taraflı olarak çekilmesine ve kalıcı istikrar sağlanana kadar Suriye Hermon'u üzerindeki kontrolünü sürdürmesine olanak sağlayabilir.

2. İsrail'in Suriye'nin stratejik silahlarını imha etmek üzere başlattığı süreç kritik önem taşımaktadır. Bu çaba hem askeri olarak hem de uluslararası garantili diplomatik düzenlemeler yoluyla Suriye'de biyolojik ya da kimyasal silah kalmamasını sağlamalıdır.

3.  İsrail, Golan Tepeleri ve ülkenin geri kalanındaki diplomatik ve güvenlik çıkarlarının korunması kaydıyla, Suriye'deki yeni rejimle ilk iletişim kanallarını değerlendirmelidir. Bu tür bir angajman, rejimin terörizmi yaymaktan veya İsrail'i tehdit eden terörist gruplarla işbirliği yapmaktan kaçınması koşuluna bağlı olmalıdır. Yeni rejimin olumlu adımları, gelecekte İsrail tarafından tanınma ve dikkatle ölçülmüş karşılıklı jestlerle karşılanabilir.

4. İsrail yerel (Dürzi ve ılımlı Sünniler), bölgesel (Türkiye) ve uluslararası aktörlere bölgede kalma süresine ilişkin stratejik netlik sağlamalı ve çekilmesi için gerekli koşulları tanımlamalıdır. O zamana kadar İsrail, hem dikkatleri hem de ateşi üzerine çekmekten kaçınmak için askeri faaliyetlerinin görünürlüğünü ve teşhirini azaltmalıdır.

5.  İsrail görüşmeleri hızlandırmalı ve bölgedeki olumlu güçlerle ilişki kurmalıdır. Bu çaba, İsrail karşıtı duyguları hafifletmeye yardımcı olmak için odaklanmış ancak sembolik insani yardım sağlamayı da içermelidir. Bu tür eylemler, güven arttırıcı bir önlem olarak merkezi rejimle koordine edilmeli ve otoritesini zayıflatmaya yönelik bir girişim olarak algılanmaması sağlanmalıdır. İsrail ayrıca Suriye'deki askeri çatışmalara doğrudan müdahil olmaktan kaçınmalı ve başta ABD olmak üzere müttefikleriyle koordinasyonu sürdürmelidir.

6. İsrail'in Türkiye'yi bir düşman olarak konumlandırmaktan kaçınmak gibi stratejik bir çıkarı vardır. Türkiye bir NATO üyesi ve İsrail'in eski bir müttefikidir. Ankara'nın Gazze savaşındaki tutumu da dahil olmak üzere şahin politikalarına rağmen, gerilimi tırmandırmak yerine azaltmak İsrail'in uzun vadeli çıkarına olacaktır. Sonuç olarak İsrail, Türkiye ile her iki tarafın da üzerinde mutabık kaldığı ılımlı gruplar aracılığıyla sınır bölgesinde istikrarı sağlamaya ve Türkiye'nin Suriye'deki niyetlerini netleştirmeye odaklanan karşılıklı anlayışları takip etmelidir.

7.  İsrail ayrıca Suriye'nin geleceğini şekillendirmek ve İran ve Rusya gibi düşman tarafların bölgedeki nüfuzlarını arttırmalarını önlemek için Ürdün ve Körfez ülkeleriyle diyaloğunu güçlendirmeye çalışmalıdır.

8.  İsrail, Türkiye, Rusya ve İsrail'den oluşan dört üyeli bir komite kurulması için ABD öncülüğünde başlatılan uluslararası girişimin ilerletilmesini desteklemelidir. Komitenin öncelikli hedefi azınlık gruplarının korunmasını sağlarken yeni hükümete istikrar kazandırmak olacaktır. Bu çerçevede ABD Kürtlerden, İsrail Dürzilerden, Rusya Alevilerden ve Türkiye de kendi etkisi altındaki Sünni gruplardan sorumlu olacaktır.

9. Suriye'nin içinde bulunduğu ciddi ekonomik kriz ve yakıt, buğday ve su gibi temel mallardaki kıtlık, ülkede nüfuz sahibi olmak için bölgesel ve uluslararası rekabete neden olacaktır. Bu gerçeklik İsrail'e teknolojik avantajlarını (tarım dahil) kullanarak yapıcı bir aktör olarak öne çıkmak için stratejik bir fırsat sunmaktadır. Bu tür çabalar Suriye'nin yeniden inşasına katkıda bulunabilir ve aynı zamanda İsrail'in rakip çıkarlar üzerindeki bölgesel etkisini güçlendirebilir.

10.  Her halükârda, yeni rejimin İsrail, bölge ve uluslararası alanda tanınması ve rejime yapılacak yardımlar, garantiler ve taleplerin yerine getirilmesi koşuluna bağlanmalıdır. Bu koşullar arasında sınırların güvence altına alınması ve aşırılık yanlısı grupların tehditlerinin önlenmesi, “direniş ekseninin” yeniden kurulmasının ve Lübnan'daki Hizbullah'a silah aktarımının durdurulması, etnik ve dini gruplara karşı intikam eylemlerinden kaçınılması ve Suriye'nin istikrara kavuşturulması için uluslararası rehberlik altında bir geçiş ve yeniden inşa sürecinin uygulanması yer almalıdır.

Çeviri: YDH