Nazım Debbağ: Talabani’nin İran ziyareti kişisel

img
Nazım Debbağ: Talabani’nin İran ziyareti kişisel YDH

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin İran Temsilcisi Nazım Debbağ, KYB Lideri Celal Talabani’nin Tahran ziyaretinin siyasi bir yönü olmadığını açıkladı.




YDH- Kurdpress haber ajansına demeç veren Kürdistan Bölgesi’nin İran Temsilcisi Nazım Debbağ, Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Tahran ziyaretiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Ben Kürdistan Bölgesi’nin İran’daki temsilcisi olarak tanığım ve izliyorum. Sayın Talabani, hastalandığı günden beri İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri defalarca kendisinden tedavi ve istirahat için Tahran’a gelmesini istedi. Mam Celal’ın kendisi de daha önce İran’da ikamet ettiği yerleri tekrar gezmeyi çok itiyordu. Doktor ekibi Sayın Talabani’nin gezisine muvafakat edince yaklaşık bir aydır kendisinin kalacağı yerler üzerinde düşünüldü ve yolculuk hazırlıkları yapıldı” dedi.

Talabani’nin üç gündür İran’da olduğunu ve kendisinin de Talabani’nin yaptığı görüşmelerin çoğuna katıldığını belirten Nazım Debbağ, Talabani’nin sağlık durumunun iyi olduğunu dün de İran Sağlık Bakanı Doktor Hasan Haşimi’nin Talabani’yi ziyaret ettiğini söyledi.

Talabani’nin İran ziyaretinin siyasi hedeflere yönelik olduğuna dair yorumlara değinen Nazım Debbağ, bu tür yorumları yapanları hayal görmekle suçladı ve Talabani’nin İran ziyaretinin siyasi değil kişisel olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Sayın Mam Celal Talabani’nin İran ziyareti kişiseldir. Bu ziyaret için İran’ın seçilmesi, onun bu ülkeyle olan eskiye dayalı derin dostluğu ve yoldaşlığıdır. Şunu unutmamak gerekir ki Sayın Mam Celal, seçkin bir Kürt lideri, büyük ve etkili bir parti olan KYB’nin Başkanıdır. Mücadele geçmişi de herkes tarafından bilinmektedir. Bu yüzden Mam Celal’in varlığına ve rolüne tahammül edemeyenler gerginlik ve dedikodu çıkarma peşindedir; ancak sonunda bundan kendileri zarar görecektir.”

Talabani’nin İran ziyaretinin Mesud Barzani’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu öncesine rastlaması dikkat çekici bulunmuştu.

KYB ve Goran Hareketi, bağımsızlık referandumunu yasal süresi dolmasına rağmen başkanlıktan ayrılmayan ve meclisi çalıştırmayan Barzani’nin siyasi manevrası olarak niteliyor ve referandum kararının zamanlamasına ve yapılış şekline karşı çıkıyor.

Barzani yanlıları ise İran'ı bağımsızlık referandumunu engellemek için muhalif partileri kullanmakla suçluyor.