''Kemiklerini kırın'' doktrini

img
''Kemiklerini kırın'' doktrini YDH

1988'deki Birinci İntifada'da İzak Rabin'in "kemiklerini kırın " direktifine dayanan 'kemiklerini kırın' doktrini Gazze'nin engellilerine musallat olmaya devam ediyor.




YDH- Katar rejimine ait Londra merkezli The New Arab'a göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırısının üzerinden altı ay geçmişken, İsrail Gazze'nin kararlılığını kırmak için yeni yollar bulmaya devam ediyor.

Şifa Hastanesi'nin avlusunda kurbanlarını paramparça eden R9X Hellfire füzesinin ateşlenmesinden beyaz fosforun kullanılmasına kadar, İsrail yeni sadizm biçimlerini psikopatça uyguluyor ve Gazzelileri yas içinde bırakıyor. 

Veriler endişe verici. Gazze'de her gün 10'dan fazla çocuk bir uzvunu kaybediyor.

Gazze'de yerinden edilmiş 1,4 milyon Filistinlinin %15'i engelli olarak yaşıyor. 7 Ekim'den önce Gazze'deki her beş haneden birinde engelli bir aile üyesi bulunuyordu.

Ancak çok az kişi eski İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin'in bu şiddet kültürünü ne kadar etkilediğinin ve doktrininin o zamandan beri nasıl evrildiğinin farkında.

O zaman da şimdi olduğu gibi, Batı düzeni kendi ilkelerini ihlal edenleri ödüllendirmeye bağımlı görünüyor.

 

İzak Rabin, kemik kırıcı

Yitzhak Rabin'in şiddet içermeyen İntifada'ya yaklaşımı bir barış yanlısı imajından çok uzaktı.

Filistinlilere karşı "güç, kudret ve dayak" stratejisi uyguladı ve askerlerine "kemiklerini kırmaları" talimatını verdi.

İsrailli Albay Yehuda Mair, Filistinlileri sakatlamanın o dönemde normal bir uygulama olarak görüldüğünü itiraf etti. Sonuç olarak BM İnsan Hakları Komisyonu, İsrail'in Birinci İntifada sırasındaki eylemlerinin Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine karar vererek bunları "savaş suçu" ve "insanlığa hakaret" olarak nitelendirdi. 

O zaman da şimdi olduğu gibi, Batı düzeni kendi ilkelerini ihlal edenleri ödüllendirmeye bağımlı görünüyor.

İsrail bu bilişsel uyumsuzluktan en çok yararlanan ülke olmaya devam ediyor; 2012 yılında BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalaması uluslararası hukukla alay etmek anlamına geliyor.

"Silahlı çatışmalarda engelli kişileri korumak için gerekli tüm tedbirleri" almak yerine, Gazze'deki hareket sorunu olan kişiler tekerlekli sandalyelerini geride bırakarak aile üyelerinin sırtında kaçtı. Gelişimsel engelleri olanlar nöbet geçirmeye yatkındır - bir halk sığınaksız ve kendilerini saldırıdan koruyamayacak şekilde travmatize olmuş bir halde bırakılmıştır.

Rabin'in devrinden bu yana değişen tek şey daha sofistike silahlar; tüfek ve copların yerini yapay zekalı 'ölüm bölgeleri' ve hava saldırıları aldı. Ancak yöntem ve amaç aynı kalmıştır: Filistinlilerin umutlarını (ve kemiklerini) kırmak.

 

 

İsrail Gazze'yi devre dışı bırakmak için nasıl yeni yollar buluyor? Rabin'in mirasını iş başında görmek için 2018 Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne bir göz atın. Bir kez daha barışçıl bir protesto İsrail ordusu tarafından hedef alındı ve BM Bağımsız Komisyon Raporu'na göre 493'ü üst uzuvlara, 4903'ü alt uzuvlara yönelik olmak üzere 5972 kişinin yaralanmasına neden oldu. 940 çocuk kalıcı olarak sakat kalmıştır. Rabin'in "kemiklerini kır" taktiği "sakatlamak için vur" taktiğine dönüştü. Bunun sonucunda Filistinlilerin nesilleri sakat kaldı.

Bugün Gazze'de hava saldırısından sağ çıkmak yeterli değil, yaşam savaşı devam ediyor.

80 bin Gazzeli yaralandı. Ateşkes olmaması halinde bu sayının 170 bin 329'a kadar çıkabileceği ve yaklaşık 68 bin 545'inin tedavi edilmeyen yaralar ya da patlamamış mühimmat nedeniyle yaralanarak hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir.İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının devam ettiği her dakika engelliler için risk artmaktadır. Gazze'de travma sonrası stres bozukluğu yaygındır ve psikolojik travma fiziksel yaralanmaya yol açtığı için ölüme doğru giden bir sarmalı körüklemektedir.

Rabin'in günlerinden bu yana değişen tek şey daha sofistike silahlar; tüfek ve copların yerini yapay zekalı 'ölüm bölgeleri' ve hava saldırıları aldı. Ancak yöntem ve amaç aynı kaldı: Filistinlilerin umutlarını (ve kemiklerini) kırmak. İsrail'in sivilleri istediği gibi hedef aldığı ve insani yardımın inatçı bir hızla aktığı bir savaşta, İsrail'in engelli bireyleri hedef alma taktiği, uluslararası sözleşmeleri hükümsüz kılan soykırımın bir başka kanıtı. Ancak Batı'nın onun imajını aklamasına ve çabaları için ona Nobel Barış Ödülü vermesine rağmen, onu kim olduğu ve ne yaptığı ile hatırlıyoruz: İzak Rabin, Filistin halkına mümkün olduğunca çok acı çektiren vahşi bir stratejinin mimarıydı - hiçbir barış pelerini bunu asla gizleyemez.

 

 

 



Makaleler

Güncel