Fransız istihbaratçı: Fransız paralı askerler Ukrayna savaşında

img
Fransız istihbaratçı: Fransız paralı askerler Ukrayna savaşında YDH

Eski bir Fransız terörle mücadele istihbarat görevlisi olan Nicolas Cinquini, Ukrayna'nın yanında savaşa katılan Fransız vatandaşlarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.




YDH- Şu anda Ukrayna tarafında çatışmaya katılan Fransız vatandaşlarıyla ilgili bilgileri araştıran eski bir Fransız terörle mücadele istihbarat subayı olan Nicolas Cinquini, Sputnik'e verdiği demeçte, çatışmanın başlangıcından bu yana Ukrayna'daki yaklaşık 75 Fransız paralı askerin ya öldürüldüğünü ya yaralandığını ya da Fransa'ya geri döndüğünü söyledi.

Cinquini, "Ölenler, yaralananlar ve geri dönenler de dahil olmak üzere, bugün itibariyle yayınladığım listede kimlikleri doğru olarak ya da takma adlarla tespit edilmiş 75 kişi yer alıyor ki, bu da bize şimdiden çok şey söyleyebilir" dedi.

Cinquini, listede Fransız yetkililerin "gönüllü" olarak adlandırdığı iki kişinin de yer aldığını belirtti.

Nicolas Cinquini sözlerine şöyle devam etti: "Hükümet onları 'insani yardım çalışanları', İsviçreli bir STK'nın çalışanları olarak sundu ama ben onların hükümet ajanları olduğuna ikna oldum. Varlıkları 1 Şubat'taki ölümleriyle ortaya çıktı."

Cinquini ayrıca, Kiev adına çatışmalara katılan başka paralı askerler hakkında da bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Cinquini, "Geri kalanlar yeni keşfedildi ve onlar hakkında henüz yayınlamak için yeterli bilgi yok" dedi.

Eş zamanlı olarak Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransız medyasında Ukrayna'da öldürülen Fransız vatandaşlarına ilişkin haberlere rağmen, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Fransız paralı askerlerin varlığını reddederek bu tür iddiaları Rus "dezenformasyonuna" bağladı.

Ukrayna-Rusya çatışmasının başlamasından bu yana yapılan birçok açıklama Kiev'in Batılı müttefiklerinin Ukrayna'da savaşan paralı askerleri olduğunu gösteriyor.

Mart ayı ortasında Rusya Savunma Bakanlığı 13.387'den fazla yabancı paralı askerin Ukrayna'nın yanında çatışmalara katılmak üzere Ukrayna'ya geldiğini açıklamıştı.

Bakanlığa göre, bu süre zarfında 5,962 paralı asker öldürüldü. Öldürülen paralı asker sayısı bakımından Polonya’nın başı çektiği bildirildi. Bu ülkeden 2,960 kişinin geldiği ve bunlardan 1,497'sinin öldürüldüğü açıklandı.

Polonya'nın ardından Gürcistan’dan 1.042 paralı askerin geldiği ve bunlardan 561'inin öldüğü, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen 1.113 kişiden de 491'inin öldüğü bildirildi.

Ayrıca, 1.005 Kanadalı paralı askerden 422'sinin, 822 İngiliz paralı askerden 360'ının ve 784 Romen paralı askerden 349'unun öldürüldüğü belirtildi.

Almanya’dan gelen 235 paralı askerin 88'inin öldüğü kaydedildi.

Sadece Amerikan birlikleri değil, CIA de Ukrayna’da

Mart 2023'te sızdırılan ABD Savunma Bakanlığı belgelerine göre, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby sayıyı doğrulamayı reddetmiş ancak orada "küçük bir ABD askeri varlığını" doğrulamıştı.

The New York Times’ın 200'den fazla mevcut ve eski yetkiliyle yaptığı görüşmelere dayanan yakın tarihli bir haberi, Ukrayna'da "çok sayıda", en azından 40'tan fazla CIA görevlisinin olduğunu göstermişti.

Üst düzey Alman Hava Kuvvetleri yetkilileriyle 19 Şubat'ta yapılan görüşmede bir yetkili, "Orada Amerikan aksanıyla konuşan sivil kıyafetli çok sayıda insan olduğu biliniyor" demişti.

Ayrıca sahada İngiliz personelinin bulunduğu da ortaya çıkmıştı. Bir yetkili, Alman Taurus uzun menzilli füzelerinin Ukrayna'da nasıl işlev görebileceğine ilişkin tartışmalar sırasında, Almanların, "İngilizlerin bunu nasıl yaptığını bildiklerini… Sahada birkaç adamları var." demişti.

İngiltere Başbakanlık Ofisi de İngiltere'nin sahada asker bulundurduğunu doğrulayarak, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ni desteklemek üzere ülkede bulundurduğumuz az sayıda personelin ötesinde, geniş çaplı bir konuşlanma planımız yok" demişti.

Rusya, 2022'den bu yana ABD ve Fransa dahil Batılı müttefiklerini savaşa katılmamaları konusunda defalarca uyarmış ve kendisini mümkün olan her şekilde savunacağını vurgulamıştı. Ayrıca Batı ve NATO'nun Ukrayna'ya sürekli olarak gelişmiş silah ve askeri teçhizat yardımı yaparak doğrudan bir rol oynadığını vurgulamıştı.



Makaleler

Güncel