Fransa’dan Lübnan'a Hizbullah’la ilgili yeni plan

img
Fransa’dan Lübnan'a Hizbullah’la ilgili yeni plan YDH

Fransa rejimi, Hizbullah’ın Gazze savaşından çekilmesi için Lübnan hükümetine yeni bir plan sundu.




YDH- İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un haberine göre, Fransa'nın kuzey sınırındaki İsrail-Hizbullah anlaşmazlığını çözmeye yönelik teklifi, Hizbullah bağlantılı el-Ahbar gazetesinin Cuma günü yayımladığı bir haberde açıklandı. 

Fransa'nın taslağına göre silahlı milisler mavi hattın 10 km kuzeyine çekilecek, Lübnan ordusu buradaki varlığını güçlendirecek; İsrail-Lübnan uluslararası sınır anlaşması müzakerelerine yeniden başlayacak; Lübnan'a mali destek sağlanacak.

Üç temel aşamadan oluşan plan hafta başında Lübnan hükümetine resmen sunuldu.

İlk aşamada, Lübnanlı silahlı gruplar İsrail ve ihtilaflı bölgelerdeki askeri operasyonlarını durdurmayı, BM barış güçlerini ve enerji tesislerini hedef almaktan kaçınmayı ve Lübnan ordusuna sınırsız hareket serbestisi sağlamayı kabul edecekler. 

İsrail, Lübnan'da hava bombardımanları gibi askeri operasyonları durduracak, BM güçlerini tehlikeye atabilecek her türlü faaliyetten kaçınacak, hareket özgürlüğünü güvence altına alacak ve deniz radarının kesintiye uğramasını önleyecek.

Planlanan ilk aşamaya göre, UNIFIL sahadaki faaliyetleri denetleyecek, İsrail-Lübnan sınırı (mavi hat) boyunca her iki tarafın da uyduğunu doğrulamak için gözetleme misyonlarını arttıracak.

Üç gün içinde başlaması planlanan bir sonraki aşamadaysa, Lübnan'daki silahlı gruplar İsrail sınırına yakın yerlerde bulunan tüm yapıların söküm sürecini başlatacak. Buna konteynırlar, gözlem kuleleri ve çadırlar da dâhil. 

Ayrıca Hizbullah'ın Rıdvan gücü, tanksavar füze bataryaları ve diğer askeri üsler de dahil olmak üzere askeri birlikler İsrail sınırının kuzeyine doğru en az 10 kilometrelik (6 milden fazla bir mesafeye denk geliyor) stratejik bir geri çekilme gerçekleştirecek.

İsrail, Lübnan toprakları üzerindeki uçuşlarını askıya aldığını duyurdu

Beyrut, UNIFIL ile üçlü koordinasyonu yeniden başlatmayı ve ilgili ortakların yardımıyla İsrail sınırı da dahil olmak üzere Litani Nehri'nin güneyindeki bölgelere 15 bin asker konuşlandırmayı planlıyor. 

Lübnan ordusu BM'nin 1701 sayılı kararı uyarınca yakıt, gıda, ilaç ve askeri destek alacak. UNIFIL üçlü koordinasyon toplantılarını organize edecek ve Lübnan ordusuna destek sağlayacak.

Önümüzdeki 10 gün içerisinde başlaması öngörülen yeni aşamada Kudüs ve Beyrut, kara sınırı hattının nihai olarak belirlenmesine yönelik yeni müzakerelere girişecek. 

Bu müzakereler 2017 taslağına dayanacak ve 2018 yılında UNIFIL tarafından kolaylaştırılan üçlü görüşmeler sırasında daha önce müzakere edilen konuların ele alınmasına öncelik verecek.

Bu aşamada ayrıca mavi hat ile Litani nehri arasında kalan bölgenin UNIFIL veya Lübnan askeri güçleri haricinde hiçbir silahlı gruptan arındırılmaması için karşılıklı mutabık kalınacak bir yol haritasının oluşturulmasını amaçlayan görüşmeler de başlatılacak.

Eş zamanlı olarak, Lübnan ordusuna mali yardım, teçhizat ve eğitim sağlanması ve Lübnan'ın sosyal ve ekonomik kalkınması için fon tahsis edilmesi yönünde uluslararası çabalar da değerlendirilebilir.

 



Makaleler

Güncel