İran, 5+1 müzakerelerinin İstanbul’da yapılması ihtimali zayıfladı
YDH- İran’ın 5+1 grubu ile yapacağı nükleer müzakerelerin İstanbul’da yapılması talebinden vazgeçtiği bildirilirken Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, müzakere mekanının Said Celili tarafından açıklanacağını söyledi.
YDH- İran’ın 5+1 grubu ile yapacağı nükleer müzakerelerin İstanbul’da yapılması talebinden vazgeçtiği bildirilirken Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, müzakere mekanının Said Celili tarafından açıklanacağını söyledi.
Fars haber ajansının bildirdiğine göre bugün bakanlar kurulu toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, 5+1 grubu ile yapılacak müzakerelerin mekanı konusunda Irak ve Çin’in gündeme geldiğini; ancak mekan tercihi konusundaki nihai açıklamanın Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili tarafından yapılacağını söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, “Müzakerelerin İstanbul’da yapılmazı bizim ilk önerimizdi. Avrupalılar, bunu önce reddettiler, sonra da kabul ettiler. Ancak bu süre içerisinde biz seçenek olarak başka ülkeleri gündemimize almıştık” dedi.
Müzakerelerin zamanından ve mekanından ziyade daha önce yapılan müzakerelere nispetle daha ileri adımlar atılabilmesinin önemli olduğunu belirten Salihi, müzakere yeri olarak Irak’ın veya Çin’in gündemde olduğunu ve bu konudaki açıklamayı Said Celili’nin yapacağını söyledi.
İran Sistemin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rıza, müzakere mekanı olarak İstanbul'dan vazgeçilmesini, Şam, Bağdat veya Beyrut'tan birinin tercih edilmesini önermişti.
İlgili Haberler
İran: Netanyahu ile Trump arasında ayrım yapmayacağız
22 Ekim 2026 23:27
İran’a Trump uyarısı: 'Seçimlerden sonra anlaşmayla ilgilenmeyebilir'
22 Ekim 2026 23:17
İran, 'Bombaların Babası'nı tanıtmaya hazırlanıyor
22 Ekim 2026 21:15
İran, 100 kilogramlık harp başlığı taşıyan yeni Areş'i tanıttı
22 Ekim 2026 14:56
