El-Cezire yeni karar Hizbullah’ın zaferi

img
El-Cezire yeni karar Hizbullah’ın zaferi YDH

SAAF-Lübnan’daki çatışmalara son vermek için hazırlanan BM Karar tasarısına son şekli verildi,




SAAF-Lübnan’daki çatışmalara son vermek için hazırlanan BM Karar tasarısına son şekli verildi, el-Cezire televizyonu, yeni karar tasarısını Hizbullah’ın ve Lübnan halkının zaferi olarak niteledi.

 

İsrail Hizbullah savaşına son vermek üzere Fransa ve ABD tarafından hazırlanan ama Lübnan hükümetinin sunduğu 7 maddelik planla tadil edilmesi istenen karar tasarısına son şeklinin verildiği bildirilirken, yapılan değişiklikleri Hizbullah’ın zaferi olarak niteleyen el-Cezire televizyonu Hizbullah’ın ve Lübnan’ın bu kararı kabul edeceğini öne sürdü.

 

Yeni kararı yorumlayan el-Cezire’nin Beyrut muhabiri Gassan bin Cedev, İsrail’in Şeba Çiftlikleri konusunun kararda gündeme getirilmesine karşı çıktığını, bundan dolayı da önceki karar taslağında buna yer verilmediğini belirterek, BM genel Sekreterinin müdahalesiyle Şeba Çiftlikleri meselesine yeni metinde yer verildiğini belirtti.

 

Önceki metinde sadece İsrailli esirlerden söz edildiğini ama Lübnanlı esirlere hiç değinilmediğini belirten Cezire Muhabiri, yeni metinde Lübnanlı esirlerin de gündeme getirildiğini ve bunların durumunun çözümlenmesine vurgu yapıldığını ifade etti.

 

Yeni tasarı konusundaki asli aktörlerin Hizbullah ve İsrail olduğunu belirten muhabir, “iki gün önce İsrail’in Lübnan’a çok boyutlu saldırısından bahsediliyordu, öyle ki neredeyse bunun Lübnan sınırlarından öteye taşacağı bekleniyordu” diyerek son 48 saati bir askeri ve siyasi darbe olarak niteledi ve buna karşı Hizbullah’ın son 48 saat içerisinde İsrail’e beklediğinden büyük darbeler vurmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

 

“Amerikalılar da İsrail’in ikinci saldırısının faydalı olmayacağını anladı” diyen el-Cezire muhabiri, Rusya ve Fransa’nın da konuya müdahale etmesiyle karar tasarısının Güvenlik Konseyi’nin 7. değil, 6. maddesi çerçevesinde söz konusu edildiğini söyledi.

 

El-Cezire muhabiri, bu karar tasarısında ilk defa öncekilerin aksine Hizbullah’tan “Hizbullah milisleri” olarak değil sadece Hizbullah olarak söz edildiğini belirtti.

 

İsrail’in, yeni karar metnini beğenmediğini açıklayarak kara harekatını başlattığı bildirilirken, el-Cezire televizyonu ABD ve Fransa’nın İsrail’i Lübnan batağından kurtarmak için bu yeni metni kabul ettiğini belirtti.

 

Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Kufi Annan, yeni karar tasarısının bekletilmeden hemen bugün oylanacağını belirtti ve bir gazetecinin “Lübnan Başbakanı Sinyore, BM geçici gücünün sınıra yerleştirilmesini kabul etti mi?” şeklindeki sorusuna da “birçok görüş ayrılıkları çözümlendi” diye cevap verdi.