Kürtler şimdilik Maliki’nin gitmesini istemiyor

img
Kürtler şimdilik Maliki’nin gitmesini istemiyor YDH

YDH- Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Adil Abdullah, Kürtlerin henüz Nuri el-Maliki iktidarının zayıflamasını veya Maliki’nin başbakanlıktan gitmesini istemediğini söyledi.




 

YDH- Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Adil Abdullah, Kürtlerin henüz Nuri el-Maliki iktidarının zayıflamasını veya Maliki’nin başbakanlıktan gitmesini istemediğini söyledi.

Kurdpress haber ajansına demeç veren Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Adil Abdullah, Kürtlerin şimdilik Nuri el-Maliki’nin başbakanlıktan gitmesini istemediğini belirterek “ancak Irak’taki siyasi durum bu şekilde devam ederse Kürtlerin Nuri el-Maliki hakkında güvensizlik oyu verilmesi için girişim başlatacağını söyledi.

Adil Abdullah, Bağdat’taki Kürt milletvekillerinin Kürdistan Bölgesi ile merkezi hükümet arasında yaşanan sorunlarda Kürdistan Bölgesel yönetimi ile ortak bir tutuma sahip olduğunu belirtirken Mesud Barzani’nin Irak parlamentosundaki Kürt milletvekilleriyle yaptığı görüşmeleri izleyen Kürt siyasilerden Sirvan Gurdi de Kürt milletvekillerinin Maliki’ye güvensizlik oyu vermekten yana olduğunu; ancak bunu gerçekleştirmenin zor olduğunu söyledi.

Şii grupların Maliki’yi desteklediğini ve Kürtlere karşı ortak bir tutum içerisinde olduğunu kaydeden Gurdi, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Mukted Sadr’la görüşmesinde Kürtlerin Şiilerle bir probleminin olmadığını, Kürtlerin Maliki’yle tek sorununun onun anayasayı dikkate almamasından kaynaklandığını söyledi” diye konuştu.

Sadr grubu üyelerinden Yasin Kerbelai de Kurdpress’e yaptığı açıklamada, Kürtlerin Irak’taki demokratik sürecin bir parçası olduğunu belirterek Kürtlerin isteklerinin görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Irak İslami Yüksek Konseyi, Erbil ile Bağdat arasında yaşanan gerilimin Irak'ın ululsal bütünlüğünü tehlikeye düşürdüğünü belirterek Mukteda Sadr'ın arabulucu rolüyle Erbil'e gitmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.