Bahreyn’in Suudi Arabistan’a katılması resmen doğrulandı

img
Bahreyn’in Suudi Arabistan’a katılması resmen doğrulandı YDH

YDH- Bahreyn’in Suudi Arabistan’a bir çeşit federal bir bölge olarak katılmasını öngören anlaşmanın Bahreynli resmi yetkililer tarafından doğrulandığı bildirildi.




 

YDH- Bahreyn’in Suudi Arabistan’a bir çeşit federal bir bölge olarak katılmasını öngören anlaşmanın Bahreynli resmi yetkililer tarafından doğrulandığı bildirildi.

El Alem televizyonunun haberine göre Riyad’da yapılacak olan Körfez İşbirliği Örgütü toplantısı öncesi açıklamada bulunan Bahreyn Enformasyon Bakanı Semire Receb, Bahreyn’le Suudi Arabistan arasındaki birleşmeyi doğrulayarak birleşmenin dört esas üzerine gerçekleşeceğini söyledi.

Semire Receb, “Bahreyn, Suudi Arabistan’la güvenlik, savunma, ekonomi ve dış işlerinde bağlanmayı kabul etti” dedi.

Günümüzde küçük ülkelerin tek başlarına varlığını sürdüremeyeceğini belirten Bahreyn Enformasyon Bakanı Semire Receb, bölgedeki diğer Arap ülkelerinin de bu birliğe katılmasını umduğunu söyledi.

Cidde’deki Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Enver Aşki, Riyad’da yapılacak Körfez işbirliği toplantısında Bahreyn ile Suudi Arabistan’ın birlik oluşturması meselesinin ele alınacağını söyledi.

Enver Aşki, bu birliğin küçük ülkelerin zararına olacağı yönünde kaygılar bulunduğunu belirtirken Birleşik Arap Emirlikleri üniversitesi siyaset bilimcilerinden Abdulhalık Abdullah da iki ülkenin birleştiğinin ilan edileceğini öngördüğünü belirterek Körfez İşbirliği Örgütü’nün tüm üyelerinin bu birliğe katılma niyetinin olmadığını söyledi.

Siyasi gözlemciler, Bahreyn’deki gösterilerin Suudi askeri müdahalesine rağmen 2011 yılının şubat ayından bu yana bastırılamaması üzerine Suudi yönetiminin Bahreyn’i bir çeşit federal bölge haline getirerek işgalini meşrulaştırmaya çalıştığını ifade ediyor.