Suriyeli milisleri silahlandırmak için İstanbul’da koordinasyon merkezi kuruldu

img
Suriyeli milisleri silahlandırmak için İstanbul’da koordinasyon merkezi kuruldu YDH

YDH- İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye’nin Suriye’deki silahlı örgütlere silah teminini için İstanbul’da bir koordinasyon merkezi kurulmasına izin verdiğini öne sürdü.




 

YDH-İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye’nin Suriye’deki silahlı örgütlere silah teminini için İstanbul’da bir koordinasyon merkezi kurulmasına izin verdiğini öne sürdü.

Suriye’deki silahlı örgütlere silah teminini koordine etmek için kurulan “komuta merkezi”nde 22 kişinin çalıştığını belirten Guardian gazetesi muhabiri, bu merkezde çalışanların hepsinin Suriyeli olmadığını bildirerek haziran ayı başında Türkiye’den Suriye’deki silahlı örgütlere silah ulaştırıldığına tanık olduğunu ifade etti.

Suriye’deki silahlı örgütlere Türkiye’den silah nakledildiğine ilişkin daha önce Independent ve New York Times gazeteleri ile Reuters haber ajansında yer alan haberlerin ardından Amerikan Savunma Bakanı Leon Panetta, dün yaptığı bir açıklamada silahların el-Kaide’nin eline geçmesinden endişe eden Washington’un Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması yönünde bir kararının bulunmadığını belirtmiş, ancak bazı ülkelerin bu yönde bir kararının bulunduğunu söylemekle birlikte ülke ismi zikretmemişti.

Guardian muhabiri, ismini açıklamadığı üç ülke yetkilileriyle yaptığı görüşmelerden hareketle Suudi Arabistan ve Katar’ın yardımıyla mayıs ayı ortalarında Suriye içerisine silah ve mühimmat sokulmaya başlandığını bildirdi.

Guardian’ın haberine göre haziran ayı başlarında Arap elbisesi giymiş beş kişi, Türkiye sınırındaki Suriye köyü Altima'daki bir polis karakoluna gelerek, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden gelen yaklaşık 50 koli tüfek ve mühimmatın yanı sıra tıbbi malzeme alarak ayrıldı.

Yanlarında çok miktarda para bulunan bu beş kişinin Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı örgütün liderleri tarafından büyük bir saygıyla karşılandığını belirten gazete, Suudi Arabistan’ın Suriye ordusundaki subayları muhaliflerin safına geçmeye teşvik etmeyi amaçladığını yazdı.