YDH- Suriye Çalışma Grubu, 30 Haziran’da Suriye krizini ve Annan Planı'nın hayata geçirilmesini için atılacak adımları görüşmek üzere Cenevre'de toplanma kararı aldı.
YDH-Suriye Çalışma Grubu, 30 Haziran’da Suriye krizini ve Annan Planı'nın hayata geçirilmesini için atılacak adımları görüşmek üzere Cenevre'de toplanma kararı aldı.
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Jean-Marie Guehenno, Uluslararası Suriye Konferansı'na, Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin'in yanı sıra AB, Türkiye, Kuveyt, Katar ve Irak Dışişleri Bakanları da davet edildi.
Reuters'in haberine göre Guehenno, yaptığı yazılı açıklamasında, Kofi Annan'ın Suriye krizine çözüm bulmak için tüm ilkelerle işbirliğine girdiğini, Cenevre'deki konferansla, 6 maddelik Annan Planı'nın tam olarak uygulanması için atılması gereken adımları belirlemeyi hedeflediğini söyledi.
Ortadoğu temaslarına Ürdün'le devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Suriye krizinin çözümü için İran'ın da rol üstlenmesi amacıyla konferansa davet edilmesini istemesine rağmen konferansa İran'ın davet edilmediği bildirildi.
ABD ve AB'nin İran'ın da konferansa katılmasına karşı çıktığı bilinirken ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un "Eğer konferanstakiler Esed'in gidişi üzerinde ittifaka varmayacaksa konferansa katılmayacağım" dediği öğrenildi.
Cenevre Konferansı'nın Annan Planı'nı destekleyip desteklemediğinden emin olmak isteyen Clinton, Kofi Annan'la telefon görüşmesi gerçekleştirerek konferans ve katılımcı ülkelere ilişkin bilgi aldı.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Clinton, "Cenevre Konferansı'nın Suriye krizinde dönüm noktası olmasını temenni ediyorum" dedi.