“Dostlar” Suriye’nin faturasını Rusya ve Çin’e kesti

img
“Dostlar” Suriye’nin faturasını Rusya ve Çin’e kesti YDH

YDH- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Paris’teki “Dostlar” toplantısında Rusya ve Çin'in Suriye’ye verdiği desteğin bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.




 

YDH-ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Paris’teki “Dostlar” toplantısında Rusya ve Çin'in Suriye’ye verdiği desteğin bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

Rusya ve Çin'in boykot ettiği, Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun katılmadığı konferansta BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan da hazır bulunmadı.

Birleşik Arap Emrlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, toplantıya Annan'ın katılmamasını kınadı.

Suriyeli muhaliflerin talepleri, daha önceki uluslararası konferanslarda olduğu gibi üçüncüsü düzenlenen Suriye Dostları Konferansı'nda da değişmedi. Muhalifler, Suriye rejiminin devrilmesi için Suriye hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesini ve insani yardım koridorunun oluşturulmasını istedi.

Konferansın kapanışında yapılan açıklamada Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e istifa çağrısı yapılırken Suriyeli muhaliflere daha fazla destek olunması istendi.

Suriye yönetimine uygulanan yaptırımların artırılarak hayata geçirilmesini isteyen Suriye Dostları Konferansı, Güvenlik Konseyi'nden de BM'nin 7. maddesi kapsamında harekete geçmesini istedi.

Suriye yönetiminin insan hakları ihlallerinde bulunduğunun belirtildiği ve ihlallerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde ele alınması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada ayrıca, Suriye Dostları Konferansı'nın dördüncüsünün Fas'ta düzenleneceği bildirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye rejimine yönelik yaptırımların artırılması ve muhaliflere daha fazla destek olunması çağrısında bulundu.

Hollande "Beşşar Esed gitmelidir. Bu, Suriye'nin, komşularının ve bölgede barışına inanan herkesin yararınadır" dedi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün Paris'te düzenlenen Suriye Dostları Konferansı'nda yaptığı konuşmasında, “Rusya ve Çin'in Suriye rejimine verdiği desteğin ve Suriye'deki demokratik dönüşümün gerçekleşmesine engel oluşunun bedelini” ödemesi gerektiğini söyledi.

"Rusya ve Çin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e verdiği desteğin bedelinin ödeyeceğini düşündüğünü sanmıyorum. Her ülke, Rusya ve Çin'e, ödeyeceği bedeli hissettirmelidir. Çünkü bugünden sonra ilerlememize engel olunmasına müsaade edilemez" diyen Clinton, Rusya'nın Suriye'ye gönderdiği helikopterlerin göstericilerin katledildiği operasyonlarda kullanıldığını iddia etti.

Clinton " Sorun, Cenevre'de üzerinde ittifaka varılan hususların uygulanmasındadır. Biz, Esed rejiminin sonunu getirmek için çabalarımıza devam etmeliyiz. Amerika, Suriye halkına askeri olmayan yardımlarını sunmaya devam edecektir" dedi.

Suriye rejimi üzerindeki baskıların artırılması çağrısında bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise Suriye'deki krizin günden güne daha da derinleştiğini vurguladı. Davutoğlu "Suriye'de iç savaşın başladığını hissediyoruz. Suriye'de iç savaşın büyümesini engellemek için Suriye'ye silah girişini engelleyeceğiz. Suriye rejiminin alternatifi, özgürlük isteyen halktır" dedi.

Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim, "Suriye'de halk, sözünü söyledi. Şimdi değişim vakti. Biz, şimdi krizden güvenli çıkışın yollarını arıyoruz. Suriye'nin yıkımı, kimin çıkarınadır?" dedi.

 BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ise "Yaptırımlar, Suriye rejiminin tutumunu değiştirmeyecek. Suriye'de stratejimizin değişmesi için kaç insanın daha ölmesi gerekiyor" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ise Kahire'de 3 gün önce düzenlenen Suriyeli muhaliflerin toplantısını önemli bir adım olarak kabul ederken muhalifleri birleştirmeye yönelik çabaların sürmesi gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı  Prens Suud el Faysal'ın yardımcısı, "Suriye'de şiddetin sona erdirilmesi için Suriye rejimine karşı daha sert tutum sergilememiz gerekiyor" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Bugün burada düzenlenen konferansta alınacak kararlar, Suriye halkının beklentileri seviyesinde olmalıdır" diye konuştu.

Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci ise "Suriyeliler arasında diyaloga çağrı yapan Annan Planı'nı destekliyoruz" dedi.

Fas Dışişleri Bakanı Saadeddin el-Osmani, bir sonraki Suriye Dostları Konferansı'nın ülkesinde düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Avustralya Dışişleri Bakanı ise Suriye'ye uygulanan yaptırımları, özellikle de silah satışı yaptırımının genişletilmesi çağrısında bulundu.

Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdesselam, "Suriye rejimi, en basit bir insan hakkını dahi ihlal etmektedir" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal ise Suriye rejimine desteğini sürdüren iş adamlarını uyardı.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Suriye rejimine uygulanan baskıların artırılmasını istedi.

Suriye Dostları Konferansı'na katılan Güney Kore temsilcisi ise "Artık Suriye rejiminden kurtulma ve muhaliflere destek olma zamanı gelmiştir" dedi.



Makaleler

Güncel