Güvenlik Konseyi oylamasında kim ne dedi

img
Güvenlik Konseyi oylamasında kim ne dedi YDH

YDH- İngiltere tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan Suriye karşıtı karar tasarısının oylaması sonrası üye ülkelerin temsilcileri sonucu değerlendirdi.




 

YDH-İngiltere tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan Suriye karşıtı karar tasarısının oylaması sonrası üye ülkelerin temsilcileri sonucu değerlendirdi.  

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, Rusya ve Çin'in üçüncü kez Güvenlik Konseyi kararını engellediğini belirtirken "Rusya ve Çin’in uyguladığı veto, Suriye rejimini daha fazla katliam işlemeye sev ketti. Rusya ve Çin, Suriye rejimine vakit kazandırmaya çalışıyor. Rusya ve Çin, uluslararası topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmiyor. Rusya ve Çin'in vetosunun anlamı, Suriye'de daha fazla kan akmasıdır" dedi.

Fransa'nın BM daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud, Rusya ve Çin'in, Suriye'deki rejime daha fazla zaman kazandırmaya devam ettiğini tekrarladı. Araud "Rusya ve Çin'in uyguladığı vetonun gölgesinde, Suriye'de sivil dönüşümden söz edemeyiz. Rusya ve Çin, Suriye rejiminin ömrünü uzatmak için çalışıyor. Rusya ve Çin'in veto uygulayacağını bilmemize rağmen oylamayı istedik. Veto, bizim çabalarımızı durduramayacak. Biz, dost ülkelerle birlikte Suriye'de katliam işleyenlerin peşini bırakmayacağız" dedi.

Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Peter Vittig, Suriye'de yaşamlarını yitiren 15 bin kişiden Cumhurbaşkanı Esed'i sorumlu tutarken "Sorumluluk, Esed ve rejiminin üzerindedir. Esed, Annan Planı'nın hiçbir maddesine bağlı kalmadı. Sunduğumuz tasarı, Suriye'de sivil değişim için son fırsat olabilirdi. Günlerden bir gün karşımızda yeni bir Suriye olacak" dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin ise kısa bir süreliğine de olsa Suriye'deki uluslararası gözlemcilerin görev süresinin uzatılmasını istedi. Suriye'de ateşe körükle gidenlerin olduğunu savunan Çurkin, "7. madde kapsamında bir kararı kabul etmemiz mümkün değil. Suriye'nin içinde bulunduğu krizden çıkmak için Annan Planı'nı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice ise "Rusya ve Çin'in son 10 içerisinde uyguladığı vetoların etkisi çok yıkıcı olmuştu. Bu üçüncü vetonun etkisi ise daha fazla yıkıcı olacak. Güvenlik Konseyi, karanlık bir gününü daha yaşadı. Rusya ve Çin'in bugün uyguladığı veto, Suriye rejiminin sivil halkı daha fazla katletmesi için daha fazla süre vermektedir. Rusya ve Çin'in vetosu, Suriye halkının arzularının aksinedir.  Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de çözüm için çalışmaması, utanç vericidir. Cumhurbaşkanı Esed'in kimyasal silah kullanmaya sığınma ihtimali var. Güvenlik Konseyi dışındaki ortaklarımızla Suriye rejimine baskılarımızı artıracağız. Suriye rejimi, Annan Planı'na daha fazla şiddetle karşılık verdi. Esed'in şebbihası, Suriyeli kadınlara karşı çirkin suçlar işlemektedir" dedi.

Fas'ın BM Daimi Temsilcisi Yusuf Amrani ise Güvenlik Konseyi'ndeki karar tasarısının bir kez daha veto edilmesinden ötürü üzüntü ve hayal kırıklığı içerisinde olduklarını söyledi. Amrani "Karar tasarısının veto edilmesinde kaybeden tek taraf, Suriye halkıdır. Bundan ötürü Güvenlik Konseyi'nde Suriye üzerine ortak karar alınması için çalışmalıyız" dedi.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong ise Suriye'deki terör eylemlerinden ve sivillerin katledilmesini endişeyle karşıladıklarını ifade etti. İngiltere'nin hazırladığı tasarıyı, Cenevre'de alınan kararlara zarar verdiği için karşı çıktıklarını savunan Baodong  "Askeri yol, Suriye'deki krizi çözmez. Annan Planı, Suriye'deki krizden çıkış için tek yoldur. Biz, Suriye'deki görev süresinin uzatılmasını istiyoruz" dedi.

Baodong, diğer devletleri Suriye konusunda Çin, Rusya ve Kofi Annan'la istişare etmemekle suçladı. Baodong "Güvenlik Konseyi'ndeki bazı ülkeler, Annan Planı'nı başarısızlığa uğratmak ve Suriye'nin içişlerine müdahale için çalışmaktadır" dedi.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi ise dün Suriye'de vuku bulan bombalı saldırıyı kınamayan Güvenlik Konseyi'ni eleştirirken "Suriye'deki askeri liderliği hedef alan saldırıya karşı Güvenlik Konseyi'nin herhangi bir kınamasının olmamasını esefle karşıladık. Güvenlik Konseyi toplantılarına eş zamanlı olarak Suriye'deki terör olayları artıyor. Annan Planı'nın başarılı olması, uluslararası toplumun desteğine bağlıdır. Bazı ülkeler, Suriye'nin içişlerine karıştı ve krizin bir parçası haline geldi. Suriye'de ordunun kimyasal silah kullanacağı iddiasının aslı yok" dedi.

Öte yandan BM Gözlemci Heyeti'nin şefi Norveçli General Robert Mood, Suriye'deki görev süresinin sona ermesi üzerine başkent Şam'da ikamet ettiği otelden ayrılarak Cenevre'ye doğru hareket etti.

General Mood, Şam'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamasında "Muhalefet ve hükümet, tavizler vererek masaya oturmalıdır" dedi. Suriye'de dün meydana gelen bombalı saldırıyı kınayan Moon, "Üzülerek söylemekteyim ki Suriye, barış yolunda değil. Barış kararı, savaş kararından daha zordur. Savaşla zafer kazanma imkanına sahip olsanız da barışı tercih etmelisiniz. " dedi.