Kürt ordusu konusundaki çalışmalar başladı

img
Kürt ordusu konusundaki çalışmalar başladı YDH

SAAF-Kuzey Irak Kürt federasyonundaki KDP ve KYB’ye ait peşmerge güçlerinin birleştirilerek




SAAF-Kuzey Irak Kürt federasyonundaki KDP ve KYB’ye ait peşmerge güçlerinin birleştirilerek düzenli bunlardan düzenli bir ordu kurulacağı bildirildi.

 

KDP’nin resmi yayın organı PNA’nın bildirdiğine göre KDP ve KYB’ye bağlı peşmerge güçlerinin birleştirilmesi için bir toplantı yapıldı.

 

Kuzey Irak Kürt federasyonu Peşmerge Bakanı Ömer Osman İbrahim konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, Kuzey Irak’ta peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve ortak bir ordu kurulması projesi için bir komisyon oluşturulduğunu söyledi.

 

Bugün, Süleymaniye kentinde peşmergelerin birleştirilerek düzenli bir ordunun kurulması konusunun görüşüldüğü toplantıya Peşmerge Bakanı Ömer Osman İbrahim, Peşmerge İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, Kürdistan Ordusu Komutan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge Bakanı vekili Cabbar Yaver ve KYB Genel Sekreteri Celal Talabani’nin temsilcisinin katıldığı bildirildi.

 

KDP yayın kuruluşu olan PNA’ya demeç veren Peşmerge Bakanı Ömer Osman İbrahim, bugün gerçekleştirilen toplantının daha önce Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani yönetiminde Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıların devamı olduğunu söyleyerek toplantıda ortak bir ordunun kurulması projesi için komisyon oluşturduklarını söyledi.

 

Toplantıda 4 komisyon oluşturulduğunu söyleyen Peşmerge Bakanı Vekili Cabbar Yaver, “Bunlardan ilki Federal Kürdistan Bölge Başkanı ve yardımcısından oluşmaktadır, bu komisyon yapılan çalışmaları gözden geçirip çalışmaların nasıl yapıldığını yasal Irak Savunma Bakanlığı nezdinde uygunluğunu denetleyecek. İkinci komisyon birleşik peşmerge gücü için gerekli personeli hazırlayacak. Üçüncü Komisyon, iki peşmerge gücünce oluşturulan muhasebeyi ve ayrılan bütçeyi inceleyecek ve ortak bir muhasebe ve bütçe için çalışacak. Dördüncü Komisyon, Eski peşmerge –Eylül, Gulan-nin emeklilik işleri hakkında çalışmalar yürütecek’’ dedi.

Kürdistan Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasındaki ilişkilerin nasıl olacağı konusunda ise Yaver, bunu için ayrıca, Irak Savunma Bakanlığı’nın da içinde olduğu ortak bir komisyon oluşturulacağını söyledi.