İsrail-Mısır sınırındaki saldırıyı el-Kaide üstlendi

img
İsrail-Mısır sınırındaki saldırıyı el-Kaide üstlendi YDH

YDH- Cuma günü Mısır-İsrail sınırında düzenlenen saldırının sorumluluğunu el-Kaide'ye yakınlığıyla bilinen Ensaru Beyti'l Makdis adlı örgüt üstlendi.




 

YDH-Cuma günü Mısır-İsrail sınırında düzenlenen saldırının sorumluluğunu el-Kaide'ye yakınlığıyla bilinen Ensaru Beyti'l Makdis adlı örgüt üstlendi.

Cuma günü İsrail'in Mısır sınırında düzenlenen, 1 İsrail askeri ve 3 saldırganın öldüğü saldırının sorumluluğunu Ensaru Beyti'l Makdis adlı bir örgüt üstlendi. Örgüt, saldırının ABD'de çekilen İslam karşıtı "Müslümanların Masumiyeti" adlı filme tepki olarak düzenlendiğini açıkladı.

El-Kuds el-Arabi gazetesinde yer alan habere göre açıklamada, filmin yapımından sorumlu tutulan Yahudileri cezalandırmaya kararlı olunduğu belirtilirken "Nebi'nin şerefini savunmak görevimizdir" denildi.

Açıklamaya göre saldırıda 8 İsrail askeri öldürülürken operasyonun, ağustos ayı başında İsrail'in düzenlediği saldırıda ölen bir militanın intikamı için hazırlandığı fakat Hz. Muhammed için kullanıldığı belirtildi.

Sina bölgesinde faaliyet gösteren Ensaru Beyti'l Makdis adlı örgüt, ağustos ayı başında, İsrail'in Eilat şehrine füze saldırısı düzenlediğini ilan etmişti. Örgüt ayrıca Temmuz 2012'de Ariş şehrindeki Mısır-İsrail doğalgaz boru hattını hedef almıştı.

Örgüt, Ariş'teki boru hattını hedef aldığı saldırının görüntülerini yayınlarken el-Kaide lideri Eymen Zevahiri'nin boru hattına yönelik konuşmasından bölümlere yer vermişti.

Zevahiri konuşmasında "İsrail'i doğalgazla desteklemek, çok pahalıya da satılsa büyük bir suçtur. Bu suçu işlemeye Hüsnü Mübarek başladı ve Askeri Konsey de devam ediyor" demişti. Zevahiri aynı konuşmasında doğalgaz hattını hedef alanları "kahramanlar" olarak nitelemiş ve selamlamıştı.

Mısır, 5 Ağustos'ta düzenlenen ve 16 Mısır askerinin öldürüldüğü saldırıdan Sina bölgesindeki fanatik İslamcı örgütleri sorumlu tutuyor.

5 Ağustos'taki saldırı sonrasında, Sina bölgesinde geniş çaplı askeri operasyonlar başlatan Mısır Ordusu, saldırganların Gazze'den geldiği iddialarını dikkate alarak Rafah sınır kapısını kapatma kararı almıştı.

Ensaru Beyti'l Makdis örgütü, Mısır Ordusu'nun militanlarını hedef alan operasyonlardan sonra yaptığı yazılı açıklamada, şimdiye kadar bir çok kez fırsatın geçmesine rağmen silahı Mısır askerlerine çevirmediklerini, sadece İsrail'i hedef alan saldırılar düzenlediklerini belirtmiş, Mısır Ordusu'ndan operasyonu sona erdirmesini istemişti.

Hamas Hareketi de 16 Mısır askerinin öldürüldüğü saldırıda İsrail'in parmağı olduğunu söylemişti. Hamas, saldırıdan kısa bir süre önce Kerem Ebu Salim sınır kapısındaki İsrail askerlerinin geri çekilmesi, Mısır askerlerini öldüren silahlı grubun İsrail tarafından tasfiyesi ve saldırıdan bir kaç gün önce Sina'daki İsrailli turistlerin ülkelerine dönmeleri çağrısına dikkat çekmişti.