Maliki: Erbil’in askeri kararlara karışma hakkı yok

img
Maliki: Erbil’in askeri kararlara karışma hakkı yok YDH

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maiki, Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Irak merkezi hükümetinin aldığı askeri kararlara müdahale etme hakkı olmadığını açıkladı.




 

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maiki, Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Irak merkezi hükümetinin aldığı askeri kararlara müdahale etme hakkı olmadığını açıkladı.

Kurdpress haber ajansının haberine göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Irak merkezi hükümetinin Dicle Operasyonlar Komutanlığı adı altında bir askeri birlik oluşturmasına yönelik eleştirilerine değinen Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “tartışmalı bölgeler” diye adlandırılan yerlerde peşmerge güçlerinin bulunmasını da yasadışı olarak niteledi.

Başbakan Maliki, başbakanlık resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında “Kürdistan Bölgesi’nin de diğer illerin de Dicle Operasyonlar Komutanlığı’nı eleştirme ya da onların işlerine karışma hakkı bulunmamaktadır; Çünkü Dicle güçlerinin görevi Irak’ın güvenliğini sağlamaktır” dedi.

Dicle Operasyonlar Komutalığını eleştiren Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin “tartışmalı” diye anılan bölgelere peşmerge güçleri gönderdiğini hatırlatan Başbakan Maliki, bu durumun Irak anayasasına aykırı olduğunu savundu.

Dicle Operasyonlar Komutanlığının belli bir bölgeye, ile veya etnik kesime yönelik olmadığını belirten Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, bu birlikleri anayasal çerçevede Irak’ın ulusal güvenliğini korumak üzere kurulduğunu söyledi.

Başbakan Nuri el-Maliki, Dicle Operasyonlar Komutanlığının faaliyet alanının anayasanın 140. Maddesi kapsamına giren yerler olduğunu belirterek bu bölgelerde güvenlik ve asayişin sağlanmasının zaruri olduğunu, bunu da hiç kimsenin inkar edemeyeceğini ifade etti.

Başbakan Maliki, “Dicle güçleri kurulduğunda Semave, Nasiriye, Selahaddin ve Diyala’dan hiç kimse buna itiraz etmedi. Buna itiraz sadece Kerkük’ten geldi, ki bu da yasadışıdır” dedi.

Irak anayasasının 140. Maddesi, Irak hükümetinin 31.6.2007 tarihine kadar aralarında Kerkük’ün de bulunduğu “tartışmalı bölgelerde” normalleşmeyi sağlamasını ve buraların mevcut haliyle kalmasının veya Kürdistan Bölgesine bağlanmasının belirlenmesi için referandum düzenlemesini öngörüyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak merkezi hükümetini anayasanın 140. Maddesini uygulamamakla suçluyor.