YDH- 21 ay süren çabalara rağmen ortak çatı oluşturmakta başarısız olan Suriye muhalefeti, birleşmek için bugün bir kez Katar'ın başkenti Doha'da toplanıyor.
YDH-21 ay süren çabalara rağmen ortak çatı oluşturmakta başarısız olan Suriye muhalefeti, birleşmek için bugün bir kez Katar'ın başkenti Doha'da toplanıyor.
Doha'da bugün başlayacak olan Suriyeli muhalifleri birleştirme girişiminin Amerika tarafından desteklendiğini vurgulayan eş-Şarkul Avsat gazetesine göre Doha'daki toplantıda eski milletvekili ve Ulusal Konsey üyesi Riyad Seyf başkanlığında yeni bir oluşum ya da Ulusal Konsey'in yeninden yapılandırılması üzerine görüş alışverişinde bulunulacak.
Ulusal Konsey, kendisine alternatif bir yeni oluşumun kurulmasına karşı çıkarken Doha'da uzun bir süredir tartışma konusu olan "geçiş hükümeti" formülü üzerinde de durulacağı bildirildi.
Şarku’l Avsat'a konuşan Suriye muhalefetine yakın kaynaklar, geçiş hükümetinin gün yüzü görebilecek bir desteğe sahip olmadığını açıklarken Riyad Seyf'in girişimi için ise "üzerinde çalışmaya değer bir girişim" değerlendirmesinde bulundular.
Adının açıklanmasını istemeyen Konsey'in “meşhur” bir üyesi "Çünkü hepimiz, bu zalim rejime karşı halkımız için en iyisi arayışı içerisindeyiz. Konsey, Doha'da kurulacak yeni bir yapının bir parçası olabilir. Fakat şu ana kadar daha hiçbir şey netlik kazanmış değil" dedi.
Doha'daki toplantıda, Konsey'deki üye sayısının 450'e yükseltilerek Konsey'in Suriye'deki tüm grupları içinde barındıran bir siyasi oluşuma dönüştürülmesi de planlanıyor.
Konsey’in 6 Kasım’da yeni yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek yeni başkanını seçmesi bekleniyor.
Yeni başkanın ya şimdiki başkan Abdulbasit Seyda, ya eski başkan Burhan Galyun ya da yeni girişimin sahibi Riyad Seyf'in olacağı kulislerde konuşuluyor. Şarkul Avsat'a göre içlerinde en şanslı olanı Seyda.
8 Kasım’da ise Suriye muhalefeti, yine Doha'da muhalefetin bölünmüşlüğüne son vermek için bir araya gelecek. Bu toplantıya şu an Ürdün'de yaşayan eski başbakan Riyad Hicab'ın da katılması bekleniyor.
Müslüman Kardeşler Cemaati ise Riyad Seyf'in girişimine destek vermek için girişim içerisinde en az bir İslamcı Kürt muhalif ve bir müslüman kadının da üye olarak seçilmesi şartını koştuğunu ilan etti.
Ulusal Konsey üyesi Semir Neşşar ise toplantının Doha'da düzenlenmesinin sebebinin "güvenlik" gerekçesi olduğunu söyledi.
Neşşar "Amerika, Doha'daki konferansa müdahil değil. Ulusal Konsey'in üzerinde devrimin tercihleri dışında hiçbir hegemonyayı kabul etmiyoruz. Ulusal Konsey, Amerika'dan hiçbir yardım almadı. Biz, Katar'ı güvenlik gerekçesiyle tercih ettik. Çünkü biz, konferans için ihtiyaç duyulan 1 milyon doları temin ettik" dedi.
Konsey üyesi Muhammed Sarmini ise Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın eleştirilerine şöyle yanıt verdi: "Amerika, Suriye halkına destekteki başarısızlığını örtbas etmek istiyor, Suriye halkı kartını seçim kozu olarak kullanmak istiyor" dedi.
Uluslararası toplumdan askeri müdahale talebinde bulundukları itirafında bulunan Sarmini "Biz, tüm uluslararası toplundan Suriye hava sahasının uçuşa kapatılmasını ve askeri müdahalesini istemiştik. Fakat öyle görünüyor ki Amerika'da, çıkarlarını korumak için Suriye rejiminin ömrünü uzatmak gibi bir rağbet var. Suriye'deki rejimin ömrünü uzatma planında bedeli ödeyen Suriye halkından başkası değil" diye konuştu.