Doha toplantısında muhalefet manzarası

img
Doha toplantısında muhalefet manzarası YDH

YDH- Suriyeli muhaliflerin, Katar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen birleşme girişimi devam ederken, toplantının birleşmeye mi yoksa yeni ayrılıklara mı sebep olacağı belirsizliğini koruyor.




 

YDH-Suriyeli muhaliflerin, Katar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen birleşme girişimi devam ederken, toplantının birleşmeye mi yoksa yeni ayrılıklara mı sebep olacağı belirsizliğini koruyor.

Londra'da yayımlanan eş-Şarkul Avsat gazetesinin haberine göre Suriye Ulusal Konseyi, dün başlattığı Doha toplantısında örgütün yeniden yapılandırılması, yeni yönetim kurulu ve yeni başkanın seçilmesi, konseyin stratejisi ve geçiş hükümeti girişimini ele alacağını açıkladı.

Ulusal Konsey'in başkan adayları arasında Abdulbasit Seyda, Burhan Galyun ve Suriyeli eski milletvekili Riyad Seyf'in adları geçiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Ulusal Konsey'i hedef alan eleştirilerinden sonra Doha'da toplanan Ulusal Konsey, üye sayısını 290'dan 435'e yükselterek Suriye muhalefetinin bir parçası olmaktan çıkıp Suriye muhalefetinin çatı örgütlenmesi haline geldiğini ispatlamayı hedefliyor.

Ulaşan haberlere göre Ulusal Konsey, 8 Kasım’da, Suriye içerisindeki güçlerle ve diğer muhalif örgütlerle Suriye muhalefetinin birleşmesi meselesi üzerine görüş alışverişinde bulunacak.

8 Kasım'daki toplantıya, Ulusal Koordinasyon Kurulu katılmayacağını ilan ederken eski milletvekili Riyad Seyf ve eski Başbakan Riyad Hicab önderliğinde kurulan Suriye Ulusal Girişim Kurulu da katılacak.

Seyf’in “girişmi” Amerikan planı

Suriyeli muhalif kulislerde Seyf'in liderliğini üstlendiği Ulusal Girişim Kurulu’nun Ulusal Konsey'de mi kalacağı yoksa Ulusal Konsey'e alternatif bir siyasi yapımı olacağı tartışılırken Fransız haber ajansı, Ulusal Konsey'in eski Başkanı Burhan Galyun’un "Seyf'in girişimini Amerikan Girişimi" olarak nitelediğini duyurdu.

Galyun, Ulusal Konsey, Seyf'in girişiminin, Konsey'e alternatif olmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

el-Hayat gazetesine konuşan Ulusal Konsey'in bir lideri de Riyad Seyf'in girişimini Amerikan girişimi olarak nitelerken Ulusal Konsey'in bu girişimi kabul etmeyeceğini söyledi.

Müslüman Kardeşler Cemaati de Konsey'in varlığının korunarak alternatif bir yapının kurulmasına karşı çıktığını ilan ederken Suriyeli muhaliflerden Eşref Mikdad'ın iddiasına göre Müslüman Kardeşler Cemaati'nin eski lideri Ali Sadreddin Beyanuni, 1 Kasım’da Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen toplantıda Riyad Seyf'e Ulusal Konsey başkanlığını önerdi.

Eşref Mikdad, geçiş hükümetine başbakan olmayı kabul etmeyeceğini ilan etmeyen Seyf'in Beyanuni'den gelen bu öneriye sıcak baktığını söyledi.

Riyad Seyf’e birleştirici lider rolü

El-Hayat gazetesinin iddiasına göre Riyad Seyf, Ulusal Konsey dahil tüm muhaliflere çağrıda bulunarak, uluslararası toplumun desteğinin kazanılması için yeni bir Suriye liderliğinin oluşturulmasını istedi.

Riyad Seyf, yeni muhalif liderliğinin, Suriye halkının tek ve meşru temsilcisi olacağını, uluslararası toplum tarafından da tanınacak bir geçiş hükümetini kuracağını söyledi.

Seyf, Doha'da yaptığı açıklamasında, yeni girişimin Konsey'e alternatif olmayacağını; ama Konsey'in de bu girişimde yer alması gerektiğini ifade etmişti.

Ulusal Konsey: Liderlik bizde kalsın

Seyf'in bu çağrısı, Ulusal Konsey'in nüfuzunu kırdığı için konsey üyeleri tarafından memnuniyetle karşılanmazken Konsey Başkanı Abdulbasit Seyda "Ulusal Konsey, yeni bir siyasi liderliğin oluşturulmasına karşı çıkmıyor. Fakat Konsey, yeni oluşumda en az %40 temsil hakkına sahip olmalıdır" dedi.

AP'nin haberine göre eğer Riyad Seyf başlattığı girişim konusunda Ulusal Konsey'i ikna edebilirse Suriye Dostları Grubu, yakında Fas'ta düzenleneceği dördüncü toplantısında Suriyeli muhaliflerin Doha'da kuracağı yeni oluşuma desteğini ilan edeceğini söyledi. AP'ye konuşan Amerikalı bir yetkili ise "Amerika, Ulusal Konsey'in yapısında değişiklik olmadığı sürece Washington, Suriye Dostları Toplantıları'na katılmak istemiyor" dedi.

Öte yandan Almanya Haber Ajansı'na konuşan Ulusal Konsey üyesi George Sabra, rejimle müzakerelere başlaması için Ulusal Konsey'in uluslararası baskıya maruz kaldığını söyledi.