Suriye, Hamas’ın bürosunu kapattı

img
Suriye, Hamas’ın bürosunu kapattı YDH

YDH- Hamas üyelerinin şiddet olaylarına katıldığını gerekçe gösteren Şam yönetimi, Hamas’ın bürosunu kapatarak mühürleyerek kapattı.




 

YDH-Hamas üyelerinin şiddet olaylarına katıldığını gerekçe gösteren Şam yönetimi, Hamas’ın bürosunu kapatarak mühürleyerek kapattı.

El Alem televizyonunun haberine göre son günlerde Yermuk Filistin mülteci kampında yaşanan çatışmaların ve buradan Tadamun mahallesine yapılan saldırıların ardından Suriye güvenlik güçleri, Hamas’ın Şam’daki bürosunu mühürleyerek kapattı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hamas liderlerinden Salah Berdavil, “Suriyeli yetkililerin bizim büromuzu kapatıp kapatmamasının bir önemi yok. Bizim için önemli olan Filistinlilerin Suriye’deki şiddet olaylarına karışmamasıdır” dedi.

Filistinlilerin Suriye’deki şiddet olaylarına karışıp karışmadığı konusunda kesin bir bilgisi olmamakla birlikte Filistinlilerden olaylara karışmamasını istediklerini belirten Berdavil, mülteci kampındaki ya da başka bölgelerdeki Filistinlilerin yaşanan şiddet olaylarında bir suçunun olmadığını söyledi.

Daha önce yaptığı bir açıklamada Suriye’deki isyancıları “özgürlük yolunun devrimcileri” diye niteleyerek destekleyen Berdavil, Hamas bürosunun kapatılmasından sonra yaptığı açıklamada “Filistinlilerin savaşın içine girmemesi iyi olur. Çünkü mültecilik onlar için yeterlidir. Filistinlilerin hedefi kendi ülkelerini kurtarmaktır. Suriye’de yaşananlar onları ilgilendirmez. Biz halkımızı bu savaş girdabından uzak tutmaya hazırız” dedi.

Hamas, Pazar günü Yermuk mülteci kampına yapılan ve onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan saldırıları şiddetle kınamış ve Filistinlilerin Suriye’de yaşanan olaylar konusunda tarafsız kalması gerektiğini ifade etmişti.

1999’da Halid Meşal’e düzenlenen suikasttan sonra Ürdün’den ayrılan Hamas, başka hiçbir Arap ülkesinin kabul etmemesi üzerine Amman’daki bürosunu Şam’a taşımıştı.

Suriye’de isyanın başlamasından sonra uzun bir süre Şam yönetiminin Filistin direnişine verdiği destekten dolayı Şam’dan ayrılmayı düşünmedikleri yönünde açıklamalarda bulunan Hamas Siyasi Bürosu Başkanı Halid Meşal, Körfez ülkelerinden ve Türkiye’den gelen baskılara daha fazla dayanamayarak Katar’a gitmişti.