Doha’dan çıkan tek somut sonuç: Temenni

img
Doha’dan çıkan tek somut sonuç: Temenni YDH

YDH- Suriyeli muhaliflerin, dün gece geç saatlere kadar devam eden görüşmesinden net bir sonuç çıkmadı.




 

YDH-Suriyeli muhaliflerin, dün gece geç saatlere kadar devam eden görüşmesinden  net bir sonuç çıkmadı.

Londra'da yayımlanan eş-Şarkul Avsat gazetesinin haberine göre masada farklı plan ve girişimlerin olması, net sonuca ulaşılmasını geciktirdi.

Doha'da muhalifler, geçiş hükümeti, sürgünde hükümet ve 60 ile 80 muhalifin katılımıyla oluşturulacak yeni siyasi örgüt üzerine görüş alışverişinde bulundular.

Katar'daki toplantıda Suriyeli muhaliflerin yanı sıra Amerika'nın Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar Dışişleri Bakanı Hamd bin Casim, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi de hazır bulundu.

Doha'da Suriyeli muhaliflerle bir araya gelen Davutoğlu, büyük hedef için küçük ihtilafları bir kenara bırakarak tarihi sorumluluklarını üstlenmelerini istedi. Davutoğlu, ülkelerinin çıkarları için şahsi çıkarları bir kenara koymaları çağrısında bulundu.

Toplantıdan şu ana kadar net bir sonucun ortaya çıkmamasının sebepleri arasında Ulusal Konsey'in şu varlığını korumak istemesi, yeni siyasi yönetimin Ulusal Konsey'e alternatif olmasına karşı çıkması ve yeni siyasi yönetimde çoğunluğu talep etmesi gibi faktörlerin etkili olduğu öne sürülüyor.

Toplantıya katılan yabancı ülke temsilcileri, muhaliflerin Suriye halkı nezdinde güven kazanabilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtirken, el-Hayat gazetesine konuşan Ulusal Konsey Başkanı Abdulbasit Seyda, destek hususunda uluslararası toplumun güvence vermesini istedi.

Seyda ayrıca uluslararası toplumun yeni oluşumu tanıması ve çalışmalarına güven içerisinde sürdürebilmesi için Suriye rejiminin bombardımanından korunması gerektiğini söyledi.

Doha'daki muhaliflerle ortak bir yönetim hususunda ittifaka varabileceklerini belirten Seyda "Fakat önemli olan bundan sonrası. Bize güvence verilmesi gerekiyor. En başında da ekonomik açıdan güvence verilmelidir. Yönetim, Suriye halkına hizmet edebilme imkanlarına sahip olmalıdır" dedi.

Ulusal Konsey Başkan Yardımcısı ve Müslüman Kardeşler Cemaati liderlerinden Faruk Tayfur ise Riyad Seyf'in girişimine katılım hususunda olumlu bir açıklama yaptı.

El-Hayat'ın haberine göre Tayfur, Riyad Seyf girişimi olarak da bilinen Ulusal Girişim Kurulu'nun 50 ya da 60 kişiden oluşacağını, Ulusal Konsey'in kurulda yüzde 40'la temsil edileceğini söyledi.

Suriye Dostları Topluluğu'na üye 12 devletin Doha'da devam eden muhalefeti birleştirme girişimine destek verdiğini, Uluslararası toplumun Ulusal Girişim Kurulu'nu tanıyacağını söyledi.

Tayfur ayrıca geçiş hükümetini, Ulusal Girişim Kurulu tarafından kurulacağını açıkladı.

Dünkü toplantı sonrasında el-Cezire TV'ye yaptığı açıklamasında Riyad Seyf, muhaliflerle ortak bir siyasi örgüt kurma hususunda ittifaka varıldığını söylemişti. Seyf, muhaliflerle kendi planı üzerinde görüşmeler yaptığını, planın başarılı olacağını ümid ettiğini ifade etmişti.

Şarkul Avsat'ın Suriye muhalefetindeki kaynaklarına göre Doha'daki toplantıda, muhalefetin geçiş hükümetini kurması uzak bir ihtimal. Çünkü Fransa'nın desteğine rağmen Amerika ve İngiltere, geçiş hükümetine henüz soğuk bakıyor.

Ulusal Konsey, Riyad Seyf'in girişiminde ABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford'un etkin olmasından ötürü girişimi "Seyf-Ford Girişimi" olarak nitelemişti.

Ulusal Konsey, Doha'daki gerçekleştirdiği toplantıda 41 kişiden oluşan yeni genel sekretaryasını belirlemişti. Konsey'in yeni yönetim kurulu ve yeni başkanının seçimi, Doha'da devam eden muhalefeti bütünleştirme toplantısının sona ermesinden sonra yapılacağı bildirildi.

Konsey'deki yeni genel sekretarya, yeni yaprak dökümlerini de beraberinde getirdi. Edip Çiçekli gibi Konsey'in önde gelen bazı liderleri, genel sekretarya seçimine tepki göstererek istifa etti. Konsey, genel sekretaryasında herhangi bir kadın, Alevi ve Hıristiyan temsilcisinin olmamasından ötürü eleştirilerin hedefi oldu.

Yeni genel sekretaryada Riyad Seyf'in yanı sıra Ulusal Konsey'in eski başkanı Burhan Galyun ve Galyun'la başkanlık yarışına giren Konsey sözcüsü George Sabra da yer alamadı.